HomeHL-EconomyΣδούκου: Εξετάζεται να δοθεί επιπλέον επιδότηση στη θέρμανση

Σδούκου: Εξετάζεται να δοθεί επιπλέον επιδότηση στη θέρμανση

Η Σδούκου τόνισε ότι είναι δύσκολος ενεργειακά ο φετινός χειμώνας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρθηκε σε τηλεοπτική της συνέντευξη για τον δύσκολο χειμώνα που είναι προ των πυλών και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τη θέρμανση.

Συγκεκριμένα, η γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου μίλησε στην ΕΡΤ και τόνισε ότι «σίγουρα θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα αυτό είναι γεγονός, βέβαια κάποια από αυτά τα μέτρα που πρότεινε χθες, Τετάρτη, η Κομισιόν, θα τεθούν σε εφαρμογή, από 1η Οκτωβρίου φέτος, όπως για παράδειγμα το πλαφόν που προτάθηκε σε αυτές τις τεχνολογίες που παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια (ΑΠΕ, πυρηνικά εργοστάσια, Λιγνίτης). Αυτά τα έσοδα από τις τεχνολογίες θα παρακρατηθούν και θα δημιουργηθεί ένας κουμπαράς για τα κράτη-μέλη. Θα είναι τα λεγόμενα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας.»

Μονόδρομος η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα λέει η Σδούκου

Μάλιστα όπως τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου, «χάρη σε αυτό το μέτρο καταφέραμε ως χώρα να συγκεντρώσουμε, σε δυόμισι μήνες, 1,8 δισ. ευρώ -πέρα από του κρατικού μηχανισμού- για να συνεχίσουμε τη στήριξη στους πολίτες». Όπως είπε η κ. Σδούκου, τα χρήματα αυτά παρακρατούνται στην πηγή και στη συνέχεια αναδιανέμονται επιδοτώντας τους λογαριασμούς.

Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει ο Έλληνας πολίτης για να θερμανθεί όσο το δυνατόν πιο οικονομικά αυτό τον χειμώνα που οι τιμές του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού, των πετρελαιοειδών και των καυσόξυλων είναι στα ύψη η γ.γ. Ενέργειας δήλωσε ότι «μονόδρομος είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η πράσινη μετάβαση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Δεν πρέπει να εξαρτάσαι ενεργειακά από καμία άλλη χώρα. Εκεί βαδίζουμε και είναι το σωστό. Μέχρι να φτάσουμε εκεί το φυσικό αέριο είναι η καλύτερη λύση αν δεν μας συνέβαινε αυτός ο πόλεμος», τόνισε η γ.γ. Ενέργειας.

Τι είπε για το φυσικό αέριο και τα υποκατάστατά του

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες που άλλαξαν τους καυστήρες τους από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο και τώρα καλούνται να γυρίσουν πάλι στο πετρέλαιο, είπε ότι «όσοι έχουν εγκαταστήσει φυσικό αέριο δεν πρέπει να νιώθουν ότι έχουν χάσει. Θα πρέπει να δουν τι κέρδισαν τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια» και συνέχισε πως, «σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες ο κόσμος να δει αν συμφέρει παροδικά να χρησιμοποιηθεί ένα υποκατάστατο αντί του φυσικού αερίου».

Η κ. Σδούκου δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται ότι για μια μεγάλη μερίδα του κόσμου, αυτό δεν είναι τεχνικά και οικονομικά εύκολο. Γι’ αυτό το λόγο, όπως δήλωσε, «μόνο για τις περιπτώσεις που αυτό είναι λιγότερο ασύμφορο εξετάζουμε την περίπτωση να δοθεί παραπάνω επιδότηση στη θέρμανση».

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση