HomeHL-WorldΙσπανία: Η ξηρασία πλήττει τους ελαιοπαραγωγούς στη χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές

Ισπανία: Η ξηρασία πλήττει τους ελαιοπαραγωγούς στη χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές

Η συγκομιδή της ελιάς, που ξεκινά τον Οκτώβριο, αναμένεται να είναι φέτος στην Ισπανία μειωμένη κατά 33% με 38% σε σύγκριση με πέρυσι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία βρέθηκαν αντιμέτωπες, τον περασμένο Ιούλιο, με θερμοκρασίες ρεκόρ. Ως και τις αρχές του Αυγούστου, περίπου τα 2/3 της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζούσαν μέσα σε συνθήκες ξηρασίας, σύμφωνα με το European Drought Observatory.

Δεν ήταν μόνο ο «υδράργυρος» που είχε χτυπήσει κόκκινο σε πολλές περιοχές. Ήταν και η «σοβαρή μείωση των βροχοπτώσεων», που «επηρεάζει τις καλλιέργειες και αυξάνει τον κίνδυνο για πυρκαγιές», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πίσω στα τέλη Αυγούστου.

«Οι παραγωγοί ελαιόλαδου έχουν πληγεί σοβαρά», σημειώνει σε άρθρο του το CNN, με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στην Ισπανία που ξεχωρίζει όμως ως η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή και τις μεγαλύτερες εξαγωγές ελαιόλαδου διεθνώς.

Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου στον κόσμο καθώς από εκεί προήλθαν πέρυσι πάνω από τα δύο πέμπτα της παγκόσμιας προσφοράς σύμφωνα με το International Olive Council, όπως σημειώνει το CNN.

Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθούν οι σχετικές εκτιμήσεις των αναλυτών (Mintec), η συγκομιδή της ελιάς, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, θα είναι φέτος συγκεκριμένα στην Ισπανία μειωμένη κατά 33% με 38% σε σύγκριση με πέρυσι.

Κι αυτό, με φόντο τις τιμές του ισπανικού ελαιόλαδου που έχουν ήδη αυξηθεί κατά περίπου 80% τα τελευταία δύο χρόνια, από τον Αύγουστο του 2020 και έπειτα.

 

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση