HomeHL-WorldΒασίλισσα Ελισάβετ: Οι καλεσμένοι στην κηδεία της – Ποιοι μπήκαν στη λίστα και ποιοι όχι

Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι καλεσμένοι στην κηδεία της – Ποιοι μπήκαν στη λίστα και ποιοι όχι

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ την προσεχή Δευτέρα θα είναι μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βασιλικών και πολιτικών προσωπικοτήτων που έχουν φιλοξενηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και δεκαετίες.

Οι προσκλήσεις εστάλησαν το Σαββατοκύριακο και αναμένεται να παρευρεθούν περίπου 500 αρχηγοί κρατών και ξένοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το BBC, και όπως αποκάλυψε προ ημερών το Politico, έχει ζητηθεί από την πλειονότητα των ηγετών να ταξιδέψουν με επιβατικές πτήσεις και στη συνέχεια θα μεταφερθούν με λεωφορεία από τοποθεσία στο δυτικό Λονδίνο.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, το οποίο έχει χωρητικότητα 2.000 ατόμων.

Οι βασιλικές οικογένειες

Στην κηδεία αναμένεται να παρευρεθούν μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και συγγενείς της βασίλισσας.

Ο βασιλιάς του Βελγίου και η βασίλισσα έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους, όπως και ο βασιλιάς της Ολλανδίας και η σύζυγός του. Αντίστοιχα, και η βασιλομήτωρ της χώρας.

Παρών θα είναι και το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, όπως και οι βασιλικές οικογένειες Νορβηγίας, Σουηδίας και Δανίας. Επίσης, αναμένεται να ταξιδέψει ο Ιάπωνας αυτοκράτορας.

Αμερικανοί πρόεδροι

Ο Λευκός Οίκος έχει επιβεβαιώσει πως ο αμερικανός πρόεδρος και η πρώτη κυρία θα παραστούν στην τελετή, αλλά δεν αναμένεται να κινηθούν με τον προτεινόμενο τρόπο.

Ενώ πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες θα κληθούν να μεταβούν με λεωφορείο από μια άγνωστη τοποθεσία στο δυτικό Λονδίνο, θα υπάρξει εξαίρεση για τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να καταφθάσει με το πολυτελές αυτοκίνητό του.

Συζήτηση γίνεται για το κατά πόσο ο Τζο Μπάιντεν θα καλέσει τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, να συμμετάσχει στην αμερικανική αποστολή, αλλά οι περιορισμοί στον αριθμό των προσώπων δεν τον υποχρεώνουν να καλέσει πρώην προέδρους.

Υπάρχουν εικασίες, ωστόσο, πως τέως πρόεδροι, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, μπορεί να λάβουν ατομικές προσκλήσεις.

Ο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος υπηρετούσε ως πρόεδρος μεταξύ 1977 και 1981, δεν έχει λάβει πρόσκληση, ενημέρωσε το γραφείο του.
Ηγέτες της Κοινοπολιτείας

Ηγέτες από την Κοινοπολιτεία αναμένεται, επίσης, να βρεθούν στην Αγγλία για την κηδεία της μακροβιότερης μονάχη του κόσμου.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας έχει αποδεχθεί την πρόσκληση, όπως και η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός και ο Καναδός ομόλογός τους.

Ορισμένοι κυβερνήτες που υπηρετούν ως αντιπρόσωποι της μοναρχίας αναμένεται να παραστούν μαζί με τους ηγέτες των χωρών τους.

Η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές και ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα είναι, επίσης, στη λίστα. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας δεν έχει απαντήσει, ακόμα, στην πρόσκλησή του.

Άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες

Μεταξύ των έτερων ηγετών που φαίνεται ότι έχουν απαντήσει θετικά είναι ο γερμανός πρόεδρος, ο ιταλός ομόλογός του, όπως και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρόντες θα είναι και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας και ο ηγέτης της Βραζιλίας, Γαλλίας και Τουρκίας.

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα ταξιδέψει στην Αγγλία ο κινέζος πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη σε Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν αυτή την εβδομάδα.

Το Ιράν θα εκπροσωπηθεί μόνο σε επίπεδο πρεσβευτών.

Εκτός λίστας

Δεν θα υπάρχει καμία εκπροσώπηση από πλευράς Ρωσίας, Λευκορωσίας και το ίδιο ισχύει και για τη Μιανμάρ.

Οι διπλωματικές σχέσεις Βρετανίας – Ρωσίας έχουν καταρρεύσει μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και εκπρόσωπος του ίδιου του Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε πως δεν έχει σκοπό να παραστεί.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση