HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΜυστηριώδη διαμάντια προήλθαν από το διάστημα

Μυστηριώδη διαμάντια προήλθαν από το διάστημα

Η νέα μελέτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παράξενα διαμάντια από έναν αρχαίο πλανήτη-νάνο στο ηλιακό μας σύστημα μπορεί να σχηματίστηκαν λίγο μετά τη σύγκρουση του πλανήτη με έναν μεγάλο αστεροειδή πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η ερευνητική ομάδα λέει ότι έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη του lonsdaleite, μιας σπάνιας εξαγωνικής μορφής διαμαντιού, σε μετεωρίτες ουρειλίτη από τον μανδύα του νάνου πλανήτη. Έτσι τα σπάνια αυτά διαμάντια ονομάστηκαν λονσντεϊλίτες.

Η Lonsdaleite πήρε το όνομά της από τη διάσημη, πρωτοπόρο Βρετανίδα κρυσταλλογράφο Dame Kathleen Lonsdale, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη ως μέλος της Βασιλικής Εταιρείας.

Όπως τα κανονικά διαμάντια, είναι φτιαγμένα από άνθρακα, αλλά τα άτομα τους είναι διατεταγμένα σε εξαγωνική αντί για κυβική δομή.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Μόνας και RMIT και του Αυστραλιανού Συγχρότρου, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωλογίας ‘Αντι Τόμκινς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέφεραν ότι η εξαγωνική δομή των “εξωγήινων” διαμαντιών τα καθιστά περίπου 60% πιο σκληρά από τα συνήθη κυβικού σχήματος διαμάντια που δημιουργούνται στο υπέδαφος του πλανήτη μας.

Η ανακάλυψη – που έθεσε τέλος στις αμφιβολίες κατά πόσο όντως ένα τέτοιο υλικό υπήρχε στη Γη – έγινε με εξελιγμένες τεχνικές ηλεκτρονικού μικροσκοπίου. Ελπίζεται ότι – εφόσον καταστεί εφικτό τέτοια διαμάντια να παραχθούν συνθετικά – μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθούν για διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως για τη δημιουργία μικροσκοπικών άκρως ανθεκτικών μηχανολογικών εξαρτημάτων, λεπίδων κ.α.

Για πρώτη φορά είχαν υπάρξει ενδείξεις για την ύπαρξη εξαγωνικών διαμαντιών στη Γη, στη δεκαετία του 1960, όταν σε μετεωρίτες στις ΗΠΑ και στην Ινδία είχαν βρεθεί σχετικοί κρύσταλλοι, υπερβολικά όμως μικροί – μεγέθους νανομέτρου – οπότε ήταν δύσκολο να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι στη φύση υπάρχουν τέτοια διαμάντια εξαγωνικού σχήματος. Αυτή τη φορά, χάρη στα εξελιγμένα πλέον επιστημονικά όργανα, βρέθηκαν μέσα σε μετεωρίτες μεγαλύτεροι κρύσταλλοι (σε κλίμακα μικρομέτρου ή 1.000 φορές μεγαλύτεροι από εκείνους σε κλίμακα νανομέτρου) που δείχνουν πέραν κάθε αμφιβολίας ότι οι λονσντεϊλίτες είναι πραγματικότητα.

Πηγή πληροφοριών: eurekalert

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση