HomePost ItΝίκος Ηγουμενίδης: Το πρώτο κουδούνι σήμερα είναι ένα ισχυρό καμπανάκι για όσα σκόπιμα δεν κάνει για το Δημόσιο σχολείο το Υπουργείο

Νίκος Ηγουμενίδης: Το πρώτο κουδούνι σήμερα είναι ένα ισχυρό καμπανάκι για όσα σκόπιμα δεν κάνει για το Δημόσιο σχολείο το Υπουργείο

Για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σχετικά με hgoumm, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είναι μια μέρα που ανήκει στους μαθητές και τις μαθήτριες, και τους εκπαιδευτικούς. Μια μέρα που θα πρέπει να πηγαίνει ένα βήμα πιο μπροστά το ταξίδι της γνώσης αλλά και τα όνειρα του κάθε μαθητή και της κάθε μαθήτριας.

Σε αυτά τα όνειρα η Πολιτεία δεν μπορεί να βάζει εμπόδια. Έχει το χρέος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Γι’ αυτό:

Δεν μπορεί μια τέτοια μέρα να βρίσκει υγειονομικά αθωράκιστα τα σχολεία και να παραμένει και πάλι αυξημένος ο αριθμός μαθητών ανά τάξη.
Δεν μπορεί να εφαρμόζει το νέο Ολοήμερο χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι και η υλικοτεχνική υποδομή. Ακόμη να απαντήσει το Υπουργείο στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος που έχει τονίσει ότι δεν έχει πόρους για να καλύψει τις δαπάνες για το νέο Ολοήμερο και το Υπουργείο να μένει με σταυρωμένα τα χέρια.
Δεν μπορεί η Υπουργός να θριαμβολογεί ότι ανοίγει τα σχολεία χωρίς Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό ή Σχολικό Νοσηλευτή, χωρίς να υπάρχει η υποστήριξη από σχολικούς Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς.
Δεν μπορεί μια τέτοια μέρα να υφίσταται ένας μεγάλος αριθμός κενών στα δημόσια σχολεία, να μην έχουμε τους δασκάλους που χρειάζεται το Δημόσιο Σχολείο, και οι ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί να φθάνουν το 25% στο σύνολο του πληθυσμού των διδασκόντων!
Δεν μπορεί σε μια τέτοια συγκυρία το Υπουργείο να προχωρά σε περικοπές στις σχολικές καθαρίστριες. Το αντίθετο θα έπρεπε: Θα έπρεπε να έχουμε αύξηση σχολικών καθαριστριών και μάλιστα πλήρους ωραρίου.

Το νέο Ολοήμερο θα πρέπει να αποτελεί ένα δομημένο πρόγραμμα και όχι μια «παιδοφύλαξη». Θα πρέπει να υπάρξει επέκταση των παροχών για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης, σχολικούς νοσηλευτές, ΕΒΠ). Θα πρέπει να εμπλουτιστεί με νέες ειδικότητες που θα ελαφρύνουν στην πράξη τις οικογένειες και με ουσιαστική στήριξη, όπως κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές και σχολικούς νοσηλευτές. Διαφορετικά, η όποια «μεταρρύθμιση» παραμένει προσχηματική.

Το πρώτο κουδούνι είναι σήμερα ένα ισχυρό καμπανάκι για όσα σκόπιμα δεν έχει προχωρήσει το Υπουργείο. Δεν μπορεί το Υπουργείο να απαξιώνει διαρκώς το Δημόσιο Σχολείο σε όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Είναι υποχρέωση του Υπουργείου να κάνει ό,τι χρειάζεται για μια δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε όφελος όλων των μαθητών. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί η Υπουργός και η Κυβέρνηση να κάνει «σκόντο» στα όνειρα των παιδιών μας.

Εύχομαι μια καλή σχολική χρονιά με υγεία και δύναμη για όλους: για τους μαθητές, για το διδακτικό και όλο το προσωπικό των σχολείων, και φυσικά για τους γονείς».

Διαφήμιση
Διαφήμιση