HomeΚΡΗΤΗΗ Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Τι διεκδικούν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου εύχεται σε όλους – μαθητές-γονείς-εκπαιδευτικούς και όλους όσους συμβάλλουν στην εκπαιδευτική διαδικασία (καθαρίστριες, σχολικούς τροχονόμους, τραπεζοκόμους κά) – ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Η ανακοίνωση της Ένωσης:

«Η νέα σχολική χρονιά αντί να είναι ένα πανηγύρι και χαρά για όλους, μικρούς- μεγάλους, αποτελεί βραχνά και αγωνία. Για άλλη μια φορά συνεχίζουν να υπάρχουν τα χιλιάδες προβλήματα στα σχολεία: από το κτηριακό μέχρι τα κενά των εκπαιδευτικών, τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολείων, μέχρι τα κενά σε καθαρίστριες, τραπεζοκόμους κά προσωπικό. Την κοροϊδία του ολοήμερου-parking παιδιών ως τις 5:30μμ, την αξιολόγηση-υποβάθμιση των σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, την τράπεζα θεμάτων και τους ταξικούς φραγμούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την τραγική κατάσταση και την εκμετάλλευση που περιμένει τα παιδιά που στρέφονται στην επαγγελματική εκπαίδευση. Τον Γολγοθά που περιμένει γονιούς και παιδιά που έχουν μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες με τις τραγικές ελλείψεις σε όλες τις δομές (Παιδοψυχιατρική, Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε, ΚΕΣΥ/ΚΕΔΑΣΥ κά).

Είναι τα εκατοντάδες παιδιά που θα μείνουν με τα voucher στο χέρι σε παιδικούς και ΚΔΑΠ και ακόμη περισσότερα αυτά που μένουν εντελώς απέξω! Ενώ ταυτόχρονα λόγω αυτής της γενικής κατάστασης δυναμώνει η βία και το bulling μέσα κι έξω από τα σχολεία…

Αλλά και με τα έξοδα που γιγαντώνονται με τις αυξήσεις παντού: σχολικά, φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, αθλήματα….Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος!

Μπροστά σε όλα αυτά δεν πρέπει ούτε να πελαγώνουμε, ούτε να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά!

Αν κοιτάξουμε καλά και αναζητήσουμε ποιος και τι φταίει γι’ αυτήν την κατάσταση θα βρούμε και τον τρόπο να την αντιπαλέψουμε: είναι το ίδιο το κράτος σε όλες του τις μορφές (Υπουργείο, Περιφέρεια και Δήμοι) που αντί να φροντίζει να λύσει τα προβλήματα της εκπαίδευσης δημιουργεί περισσότερα! Είναι η κυβέρνηση που δεν έχει πάρει κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των μαθητών και των εργαζόμενων στην εκπαίδευση, αφού τα μέτρα θεωρούνται «κόστος».
Είναι τελικά η λογική «κόστος-όφελος» στην εκπαίδευση, στην αντισεισμική θωράκιση, στα αντιπλημμυρικά έργα κλπ. Δηλαδή με δυο λόγια οι ανάγκες μας δεν αποτελούν «επιλέξιμες δαπάνες». Το πολύ πολύ να μας δώσουν κανένα pass….

Η Ένωση Γονέων, ο κάθε σύλλογος, οι γονείς από κοινού- από τον παιδικό σταθμό μέχρι το Λύκειο και το ΕΠΑΛ- να παλέψουμε φέτος ακόμη πιο οργανωμένα, πιο μαζικά και συλλογικά!! Σε συντονισμό με τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τα εργατικά σωματεία. Κανένας γονέας μόνος του – όλοι στο Σύλλογο! Εκεί που δεν υπάρχει ή είναι ανενεργός παίρνουμε δραστήρια μέρος να ζωντανέψει! Καταγράφουμε προβλήματα, ενημερώνουμε την Ένωση Γονέων και δρούμε από κοινού!

Διεκδικούμε με ευθύνη της Κυβέρνησης, του Υπoυργείου Παιδείας, των Περιφερειών και των Δήμων:

Αύξηση στη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος λειτουργίας των σχολείων (θέρμανση, ρεύμα, ΔΕΚΟ, υλικοτεχνική υποδομή). Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.

Κατάργηση ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των σχολείων και στερεί πόρους από τις υλικοτεχνικές υποδομές. Κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολικά είδη.

Διεύρυνση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο με ευθύνη των Περιφερειών.

Κεντρικό πανελλαδικό σχέδιο για ανέγερση σύγχρονων νέων σχολείων. Αραίωση των μαθητών στα τμήματα. Κανένα σχολικό Τμήμα με πάνω από 15 μαθητές. Κατάργηση τώρα κάθε τάξης container.

Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Κανένα εκπαιδευτικό κενό με το «πρώτο κουδούνι». Κανένας μαθητής χωρίς κάλυψη παράλληλης στήριξης. Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία. Μόνιμος δάσκαλος σε κάθε ολοήμερο τμήμα για την εξασφάλιση της σταθερής παιδαγωγικής σχέσης και μελέτης των μαθητών. Δωρεάν προγράμματα αθλητικής και πολιτιστικής δράσης στα σχολεία τις απογευματινές ώρες.

Εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού καθαριότητας πλήρους εργασίας σε κάθε σχολείο. Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου βοηθητικού σχολικού προσωπικού (φύλακες, σχολικοί τροχονόμοι, τραπεζοκόμοι, επιστάτες, κ.α). Κανένα σχολείο χωρίς σχολικό ιατρό και νοσηλευτή, χωρίς σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας.

Κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών –νομοθετικών διατάξεων. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα test για τον covid στη σχολική κοινότητα με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του κράτους. Καμία επιβάρυνση των γονιών για την υγεία των παιδιών μας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση