HomeHL-CultureΗ ιστορία του «Λίθου του Πεπρωμένου» που θα… ταξιδέψει για τη στέψη του Καρόλου

Η ιστορία του «Λίθου του Πεπρωμένου» που θα… ταξιδέψει για τη στέψη του Καρόλου

Πότε και πώς επεστράφη στην πατρίδα του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

O ιστορικός «Λίθος του Πεπρωμένου» πρόκειται να «ταξιδέψει» από το Κάστρο του Εδιμβούργου στο Λονδίνο για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’.

Η ογκώδης πέτρα, αναπόσπαστο κομμάτι της τελετής στέψης των βασιλέων, αποτελεί σύμβολο της μοναρχίας τόσο βόρεια όσο και νότια των συνόρων της Βρετανίας.

Ο «Λίθος του Σκόουν» ή «Λίθος του Πεπρωμένου» φυλάσσεται στην Αίθουσα του Στέμματος του Κάστρου του Εδιμβούργου. Πρόκειται για ένα κομμάτι κόκκινου ψαμμίτη βάρους 150 κιλών με μακρά ιστορία, που θα μεταφερθεί στη βρετανική πρωτεύουσα από μία ομάδα ειδικών, όταν ανακοινωθεί η ημερομηνία της στέψης του νέου βασιλιά.

Ο οργανισμός Historic Environment Scotland (HES), που διαχειρίζεται το Κάστρο του Εδιμβούργου, θα κανονίσει να μεταφερθεί στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.

Χθες το βράδυ, μια εκπρόσωπος του HES δήλωσε στην Mail on Sunday πως η πέτρα «θα μεταφερθεί στο Λονδίνο λίγο πριν τη στέψη και στη συνέχεια θα επιστραφεί στη Σκωτία».

Όταν η Ελισάβετ Β’ στέφθηκε βασίλισσα στο Αββαείο του Γουέστμινστερ το 1953, ο θρόνος της βρισκόταν πάνω στην πέτρα.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο «Λίθος του Σκόουν» υπήρξε σύμβολο της σκωτσέζικης μοναρχίας για αιώνες. Το 1296 βρετανικές δυνάμεις υπό τον Βασιλιά Εδουάρδο Α’ άρπαξαν την πέτρα και τη μετέφεραν στο Αββαείο του Γουέστμινστερ. Εκεί, ενσωματώθηκε στον θρόνο ως ορατή υπενθύμιση της κατάκτησης της Σκωτίας από τον Εδουάρδο, στον οποίο είχε αποδοθεί το προσωνύμιο «Σφυρί των Σκωτσέζων».

Η ιστορική πέτρα παρέμεινε εκεί για εκατοντάδες χρόνια, μέχρι την προσωρινή «ανάκτησή» της από μέλη του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος το 1950. Την ημέρα των Χριστουγέννων εκείνης της χρονιάς, τέσσερις φοιτητές πραγματοποίησαν μια παράτολμη επιδρομή στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, πήραν τον λίθο και τον μετέφεραν πίσω στην πατρίδα του. Ο εντοπισμός του λίθου ανατέθηκε σε Άγγλους επιθεωρητές που αντιμετώπισαν πολλά εμπόδια στην έρευνά τους. Τελικά η πέτρα εντοπίστηκε στα ερείπια του Αββαείου Arbroath, στην κομητεία Άνγκους, τρεις μήνες αργότερα…

Ο «Λίθος του Πεπρωμένου» μεταφέρθηκε ξανά στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, εγκαίρως για τη στέψη της Ελισάβετ Β’ το 1953, και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1996.

Το 1996, με αφορμή την 700η επέτειο από την αρχική αφαίρεσή του από τη Σκωτία, ο «Λίθος του Σκόουν» επεστράφη –με τη συγκατάθεση της βασίλισσας– στη Σκωτία, και τοποθετήθηκε στο Κάστρο του Εδιμβούργου την Ημέρα του Αγίου Ανδρέα.

Με δήλωση που έκανε στη Βουλή των Κοινοτήτων εκείνη την περίοδο, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ ανακοίνωσε πως η Βασίλισσα Ελισάβετ αποδέχθηκε την πρόταση υπουργών για τη μόνιμη επιστροφή της πέτρας στην πατρίδα της.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση