HomeHL-Economy«Πόθεν έσχες»: Εως τέλη Νοεμβρίου η υποβολή του

«Πόθεν έσχες»: Εως τέλη Νοεμβρίου η υποβολή του

Στη δήλωση θα αποτυπωθούν τα έσοδα και τα οικονομικά συμφέροντα του φορολογικού έτους 2021, καθώς και η περιουσιακή κατάσταση κατά τις 31/12/2021

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Mέχρι τα τέλη Νοεμβρίου μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες») οι υπόχρεοι φορολογούμενοι. Στη δήλωση θα αποτυπωθούν τα έσοδα και τα οικονομικά συμφέροντα των υπόχρεων εντός του φορολογικού έτους 2021, καθώς και η περιουσιακή κατάστασή τους κατά τις 31/12/2021.

Οι υπόχρεοι, λοιπόν, θα πρέπει να εισέλθουν στην εφαρμογή pothen.gr και να επιλέξουν το έτος αλλά και το είδος (αρχική – ετήσια) της δήλωσης που θα υποβάλουν.

Την ένδειξη αρχική δήλωση 2022 επιλέγουν οι υπόχρεοι που για πρώτη φορά αποκτούν την ιδιότητα που τους καθιστά υπόχρεους. Η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα εντός 90 ημερών από την απόκτηση της ιδιότητας αυτής και περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία του υπόχρεου κατά την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας υπόχρεου και όχι κατά την ημερομηνία υποβολής της αρχικής δήλωσης.

H παράλειψη υποβολής ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης από τον υπόχρεο αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Την ένδειξη ετήσια δήλωση 2022 επιλέγουν οι υπόχρεοι που απέκτησαν, κατείχαν ή απώλεσαν ιδιότητα εντός του ελεγχόμενου έτους (δήλωση του φορολογικού έτους 2021), και στην οποία αποτυπώνονται τα έσοδα και τα οικονομικά συμφέροντα των υπόχρεων εντός του φορολογικού έτους 2021, καθώς και η περιουσιακή κατάστασή τους κατά την 31η/12/2021.

Σε περίπτωση που η ιδιότητα με την οποία έχει γίνει η αναγγελία από τον φορέα υπόχρεων είναι εσφαλμένη, έχετε τη δυνατότητα κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης περιουσιακής σας κατάστασης να τη διαγράψετε και εν συνεχεία να προσθέσετε την ορθή ιδιότητα υπόχρεου. Σε κάθε περίπτωση, το βάρος εκπλήρωσης της υποχρέωσης υποβολής ΔΠΚ και ΔΟΣ αφορά εσάς ως υπόχρεο πρόσωπο.

Τέλος σημειώνεται ότι η παράλειψη υποβολής ή η υποβολή ανακριβούς ή ελλιπούς δήλωσης από τον υπόχρεο αποτελεί ποινικό αδίκημα, ενώ θεμελιώνεται και η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος για τους υπαλλήλους του Δημοσίου.

 

 

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση