HomeHL-EconomyΨηφιακός λογαριασμός δεξιοτήτων: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί για εργαζόμενους και ανέργους

Ψηφιακός λογαριασμός δεξιοτήτων: Τι είναι και πώς θα λειτουργεί για εργαζόμενους και ανέργους

Επιδόματα - Ανεργία: Kατάρτιση ανέργων με επίδομα έως 1.500 ευρώ - Πώς θα επωφεληθείτε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πρόκειται για ένα «ψηφιακό αρχείο» όπου θα καταγράφονται οι δεξιότητες που αποκτά – στην πορεία – ο εργαζόμενος και ο άνεργος, προκειμένου να διεκδικήσει μια νέα καλύτερη θέση εργασίας στο μέλλον.

Στον ιστότοπο skills.gov.gr θα καταγράφονται οι δεξιότητες ανέργων και εργαζομένων, δημιουργώντας ένα αρχείο με το σύνολο των δεξιοτήτων τους.

Στο συγκεκριμένο λογαριασμό θα πιστώνεται ποσό 1.500 ευρώ προκειμένου ο δικαιούχος να τα χρησιμοποιήσει για την συμμετοχή του σε προγράμματα κατάρτισης και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους. Η σχετική διαδικασία θα πιστοποιείται μέσω του ατομικού λογαριασμού δεξιοτήτων.

Η λειτουργία της νέας πλατφόρμας αλλά και του «ατομικού λογαριασμού δεξιοτήτων» προβλέπεται σε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε εφαρμογή του νόμου για την αναδιοργάνωση του πρώην ΟΑΕΔ (νυν Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης – ΔΥΠΑ).

Παράλληλα, σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών ορίστηκε ότι η αξία των δικαιωμάτων επαγγελματικής κατάρτισης που θα χορηγηθούν μέσω των Ατομικών Λογαριασμών Δεξιοτήτων στους δικαιούχους ανέργους και εργαζόμενους, που θα είναι 1.500 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.

Οι δικαιούχοι με βάση τα στοιχεία στον λογαριασμό τους, θα λαμβάνουν πιστωτικές μονάδες που θα μετατρέπονται σε χρήματα τα οποία και θα δαπανούνται για κατάρτιση, συμβουλευτική και πιστοποίηση, με σκοπό τη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητάς τους στην αγορά εργασίας.

Κατά την πρώτη φάση εφαρμογής των ατομικών λογαριασμών, ο δικαιούχος θα πρέπει να εξαργυρώσει τις χρηματικές – πιστωτικές του μονάδες, αποκλειστικά σε υπηρεσίες συμβουλευτικής ή και κατάρτισης ή και πιστοποίησης εντός, 6 μηνών από την πίστωση στον λογαριασμό του.

Η επιλογή θα γίνεται μεταξύ παρόχων που ανήκουν στο Μητρώο Επιλέξιμων Παρόχων Επιδοτούμενης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΔΥΠΑ.
protothema.gr