HomeHL-9Κρίσιμες στιγμές για την βασίλισσα Ελισάβετ, όλα τα παιδιά της σπεύδουν στο Μπαλμόραλ

Κρίσιμες στιγμές για την βασίλισσα Ελισάβετ, όλα τα παιδιά της σπεύδουν στο Μπαλμόραλ

Ανησυχητική ανακοίνωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτηρίζεται η ανακοίνωση για την υγεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ειδικοί επί των βρετανικών βασιλικών θεμάτων εξηγούν όχι μόνο ότι είναι εξαιρετικά ανησυχητική μια τέτοια ανακοίνωση, καθώς είναι σπάνια ως πρωτοφανής ως κίνηση, αλλά επισημαίνουν ως εξαιρετικά ανησυχητικό και το γεγονός ότι τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας έσπευσαν με τέτοια ταχύτητα στο πλευρό της βασίλισσας.

Μια βασιλική εμπειρογνώμονας, μάλιστα, μεταφράζοντας όλες αυτές τις εξελίξεις προβλέπει ότι έρχονται στενάχωρες ώρες.

Τι συνέβη, η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ για την βασίλισσα

Αργά το μεσημέρι το παλάτι του Μπάκιγχαμ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι χρειάστηκε σήμερα το πρωί να δουν γιατροί την βασίλισσα Ελισάβετ οι οποίοι και έκριναν ότι πρέπει να παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση.

Αμέσως ανακοινώθηκε ότι όλα της τα παιδιά και ο διάδοχος εγγονός της σπεύδουν στο πλευρό της στο Μπαλμόραλ. Κάρολος, Καμίλα, Αννα, Εντουαρντ και Αντριου βρίσκονται ήδη στο κάστρο της Σκωτίας ή είναι καθ’ οδόν. Καθ’ οδόν είναι και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ.

Εξαιρετικά ανησυχητικό και το γεγονός ότι στο προσκέφαλο της βασίλισσας Ελισάβετ τρέχουν ακόμη και οι… παραιτηθέντες πρίγκιπες, Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ. Θα επέστρεφαν έτσι και αλλιώς σήμερα στη Βρετανία για κάποια εκδήλωση, την οποία ακύρωσαν και αντ’ αυτού επισκέπτονται το Μπαλμόραλ.

Εξίσου ανησυχητικό το γεγονός ότι το παλάτι του Κένσιγκτον αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση για να εξηγήσει γιατί η Κέιτ Μίντλετον δεν πάει στο Μπαλμόραλ.

Γιατί είναι ανησυχητική η δήλωση του παλατιού

Ο βασιλικός συγγραφέας Ρόμπερτ Χάρντμαν δήλωσε BBC για το πρωτοφανές της ανακοίνωσης για την Ελισάβετ και τι μπορεί να σημαίνει: «Το παλάτι συνήθως δεν εκδίδει ανακοινώσεις για την υγεία της βασίλισσας, εκτός εάν είναι κάτι πολύ σημαντικό. Η τελευταία φορά που ήρθε μια δήλωση, εντελώς από το πουθενά, ήταν για να μας ενημερώσει νωρίτερα φέτος πως η βασίλισσα είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό.

Αλλά σε γενικές γραμμές, το θέμα είναι πως εάν δεν υποβάλλεται σε κάποιου είδους νοσοκομειακή ιατρική επέμβαση, τότε αυτά είναι ιδιωτικά θέματα… οπότε είναι σαφές πως το γεγονός ότι το παλάτι θεώρησε σκόπιμο να εκδώσει μια ανακοίνωση, είναι λόγος ανησυχίας.

Επίσης, όπως αναφέρει το BBC, η διατύπωση της δήλωσης, ότι οι γιατροί ανησυχούν για την υγεία της βασίλισσας και πως παραμένει υπό ιατρική παρακολούθηση, αλλά και το γεγονός πως έσπευσαν στο πλευρό της τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, όλα αυτά δείχνουν έναν σαφή βαθμό ανησυχίας για την υγεία της 96χρονης βασίλισσας.

Όπως σημειώνει το BBC, μπορεί το παλάτι να μην αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την υγεία των ανώτερων μελών της βασιλικής οικογένειας, ωστόσο το γεγονός ότι η οικογένεια συγκεντρώνεται στο Μπαλμόραλ, αποτελεί ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης.

«Το τέλος δεν αργεί να έρθει», αυτό δείχνει η ανακοίνωση, λέει ιστορικός

Ανησυχητικές όμως είναι και οι δηλώσεις της βασιλικής ιστορικού Άννα Γουάιτλοκ, καθηγήτρια της ιστορίας της μοναρχίας στο City του πανεπιστημίου του Λονδίνου, λέγοντας πως «το τέλος δεν αργεί να έρθει».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο BBC, δήλωσε πως η ανακοίνωση του παλατιού του Μπάκιγχαμ υποδηλώνει «σαφώς πολύ σοβαρές στιγμές» και δείχνει πως «το τέλος δεν αργεί να έρθει».

Κάτι σοβαρό συμβαίνει, λέει βασιλικός ανταποκριτής

Εντωμεταξύ, κατά τον πρώην βασιλικό ανταποκριτή Ρίτσαρντ Σάμνερ, η προσεκτική διατύπωση της δήλωσης του παλατιού υποδηλώνει ότι «κάτι σοβαρό πιθανώς συμβαίνει».

Μιλώντας στο BBC News, λέει: «Ολόκληρη η πολιτική του παλατιού ήταν πάντα να υποβαθμίζει τα γεγονότα και πάντα υποψιαζόμουν ότι πιθανώς η βασίλισσα να αντιμετωπίζει κάτι σοβαρότερο από ένα πρόβλημα κινητικότητας».

Μαζί με την προχωρημένη ηλικία μπορεί να υπάρχουν και άλλα πιο περίπλοκα ιατρικά προβλήματα, υποστήριξε. «Όταν είσαι 96, φυσικά δεν μπορείς να περιμένεις να έχεις την υγεία ενός 25χρονου. Ας ελπίσουμε ότι αυτή είναι μια περαστική καταιγίδα που μπορεί να ξεπεραστεί, αλλά νομίζω ότι, αν κρίνω από την προσεκτική διατύπωση του παλατιού, κάτι σοβαρό πιθανόν να συμβαίνει εδώ».

Η Σάμνερ προσθέτει: «Οι άνθρωποι που την έχουν δει λένε ότι διανοητικά είναι οξυδερκής και ενδιαφέρεται πολύ για τα πάντα». Λέει ότι φαίνεται ότι «το σώμα της δεν την στηρίζει» – αν και δεν είναι ξεκάθαρο «με ποιον τρόπο ή πόσο άσχημα».

Το πρωτόκολλο σε περίπτωση θανάτου της Ελισάβετ

Η πρόσφατη επιδείνωση της υγείας της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό ιατρική επίβλεψη έχει προκαλέσει ανησυχία σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Φυσικά, η μοναρχία και οι παραδόσεις της αποτελούν ζωτικό κομμάτι της βρετανικής κουλτούρας, με το παλάτι να είναι απολύτως προετοιμασμένο για τις επόμενες κινήσεις που θα ακολουθήσει αμέσως μετά τον θάνατό της.

Τι θα γίνει αμέσως μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

«Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε»: αυτός είναι ο κωδικός που χρησιμοποιεί το παλάτι όταν αναφέρεται στον θάνατο της βασίλισσας και αυτό θα ακούσει και η πρωθυπουργός που θα βρίσκεται στην εξουσία όταν λάβει το άκρως εμπιστευτικό τηλεφώνημα που θα την ειδοποιήσει για τα νέα.

Στη συνέχεια, το Κέντρο Παγκόσμιας Ανταπόκρισης του Υπουργείου Εξωτερικών πρόκειται να μοιραστεί την είδηση του θανάτου της βασίλισσας με 15 κυβερνήσεις πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ παραμένει αρχηγός του κράτους, καθώς και στα υπόλοιπα 36 κράτη της Κοινοπολιτείας.

Παρόλα αυτά, θα τηρηθεί διακριτικότητα, ενώ ο κόσμος θα μάθει τα νέα όταν δημοσιοποιηθεί επίσημη ανακοίνωση, από τον βασιλικό οίκο.

Ο διάδοχος της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο

Επίσης, σύμφωνα με την Επιχείρηση London Bridge, την ημέρα που θα πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ, ο νέος βασιλιάς Κάρολος θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό, και στη συνέχεια θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος στις 6 το απόγευμα, ενώ η κηδεία θα γίνει 10 ημέρες μετά το θάνατο της.

Παράλληλα, τα σχέδια περιλαμβάνουν την απαγόρευση των «retweets» από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης των κυβερνητικών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, οι σελίδες κοινωνικών δικτύων όλων των τμημάτων θα αλλάξουν την εικόνα του προφίλ τους με μαύρο πανό.

Η κηδεία της βασίλισσας θα λάβει χώρα στο Westminster Abbey 10 μέρες μετά το θάνατό της, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός.

Ανήμερα της κηδείας, η οποία θα ανακηρυχθεί σε εθνική αργία, τόσο το χρηματιστήριο του Λονδίνου όσο και οι περισσότερες βρετανικές τράπεζες, θα παραμείνουν κλειστά, ενώ δύο λεπτών σιγή θα τηρηθεί σε εθνικό επίπεδο.

Η οικονομία της χώρας θα επηρεαστεί σημαντικά για ένα χρονικό διάστημα, καθώς θα πρέπει να τυπωθούν νέα χαρτονομίσματα τα οποία δεν θα απεικονίζουν πια την Ελισάβετ, αλλά το διάδοχό της, Κάρολο.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση