HomePost ItΚεγκέρογλου: «Άμεση διόρθωση της ΚΥΑ για τους εργάτες γης σε Ηράκλειο και Λασίθι»

Κεγκέρογλου: «Άμεση διόρθωση της ΚΥΑ για τους εργάτες γης σε Ηράκλειο και Λασίθι»

«Ώστε να συμπεριληφθούν οι ανάγκες και η πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Eρώτηση κατέθεσε προς τα Υπουργεία  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μετανάστευσης και Ασύλου και Εξωτερικών,ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης έχει ήδη κλονίσει ιδιαίτερα την παραγωγική διαδικασία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, και ιδιαίτερα τον Ν.Ηρακλείου και Λασιθίου Κρήτης.

Το ζήτημα έχει τεθεί εδώ και καιρό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία αλλά μετά την απαράδεκτη τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 5269/139/05.02.2021 (Β΄ 430) ΚΥΑ  για τον καθορισμό του  ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2021 και 2022, με την υπ’αριθμ  Πρωτ.78077/24-08-22 απόφαση σας, που δίνει ελάχιστες επιπλέον άδειες εργασίας σε εργάτες από τρίτες χώρες, αποδεικνύεται  ότι η κρισιμότητα και το μέγεθος του προβλήματος δεν έχει γίνει αντιληπτό.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κρήτης με το υπ’ αριθμ. 171496/10-06-22 διορθωτικό έγγραφο της, ζητάει:

α)για το Ηράκλειο 4.000 (1.000 εργάτες γης με εξαρτημένη εργασία και 3.000 με εποχική εργασία) και το Υπουργείο προβλέπει μόλις 300 εργάτες γης για εποχική εργασία.

β)για το Λασίθι 5.000 (1.000 για εξαρτημένη εργασία και 4.000 εποχικούς) και το Υπουργείο προβλέπει μόλις 750 (150 εργάτες γης εξαρτημένη εργασία και 600 εργάτες γης εποχική εργασία).

Επειδή υπάρχει χάσμα μεταξύ της απόφασης των Υπουργείων και των αναγκών όπως κατ’ ελάχιστο διατυπώνονται στο έγγραφο της Περιφέρειας Κρήτης

Επειδή η μεγάλη πλειοψηφία των εργατών στον πρωτογενή τομέα που ήταν χωρίς άδεια μετά την αδυναμία της κυβέρνησης να τους καταγράψει και να τους αδειοδοτήσει, ήδη έχει αναχωρήσει από τη χώρα μας για Ιταλία και Ισπανία που προσφέρουν δελεαστικό περιβάλλον και απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης και έτσι αυξήθηκαν οι ανάγκες κατακόρυφα.

Επειδή η παραγωγική βάση του αγροτικού τομέα στην Κρήτη αλλά και στην Ελλάδα συρρικνώνεται λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και καταστρέφεται από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Επειδή το σύνολο των αγροτών δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα εγκαταλείψει τις  καλλιεργούμενες εκτάσεις του, αφού αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις  καλλιεργητικές εργασίες, χωρίς την συνδρομή εργατών γης και

Επειδή κατά τη συζήτηση της υπ’αριθμ. 947 επίκαιρης ερώτησης μου, στις 05-09-22 στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τροποποίησης της ΚΥΑ, σε περίπτωση που δεν έχει ληφθεί υπόψη η πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

1) Προτίθεστε να διορθώσετε την  υπ’αριθμ 5269/139/05.02.2021 (Β΄ 430) ΚΥΑ  για τους εργάτες γης στο Ηράκλειο και στο Λασίθι ώστε να συμπεριλάβει τις ανάγκες που διατυπώνονται στην πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης, δηλαδή 4000 για το Ηράκλειο και 5000 για το Λασίθι και πότε;

2) Προτίθεστε να αναπροσαρμόσετε το όριο των εργατών γης, για τη διάθεση σε κάθε παραγωγό, ανάλογα δηλαδή με την καλλιέργεια και ανά στρέμμα;».

Διαφήμιση
Διαφήμιση