HomeΚΟΣΜΟΣΤατάρ: Ανούσιες οι συνομιλίες για το Κυπριακό ενόψει εκλογών

Τατάρ: Ανούσιες οι συνομιλίες για το Κυπριακό ενόψει εκλογών

Θέλουν να κερδίσουν χρόνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε δικαιολογία για την Άγκυρα αλλά και για τα κατεχόμενα να πουν «όχι» σε νέες συναντήσεις και συνέχιση του διαλόγου για το Κυπριακό αναδεικνύεται η προεκλογική περίοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία και οι επικείμενες εκλογές.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ έσπευσε δε να δηλώσει ότι κατά την άποψη του είναι ανούσιο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη στα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε θα βρίσκονται και οι δύο στις ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα ο Ερσίν Τατάρ παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και, όπως επισημαίνει το philenews.com, οι τοποθετήσεις του στο Κυπριακό είναι άκρως ενδεικτικές των προθέσεών του. Ο Ερσίν Τατάρ επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων υποστήριξε πως «δεν έχει ουσία να συναντηθεί μαζί του», αφού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2023. Κατά τον Ερσίν Τατάρ «τον Φεβρουάριο θα εκλεγεί κάποιος άλλος, συνεπώς, μια τριμερής συνάντηση δεν θα είχε οποιαδήποτε ουσία».

Θέλουν να κερδίσουν χρόνο

Η μη πραγματοποίηση συνομιλίων και συναντήσεων για το Κυπριακό αποσκοπεί στο να κερδίσει η τουρκική πλευρά πρόσθετο χρόνο για να προωθήσει τις θέσεις της. «Το σημαντικό είναι, μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία, να δώσουμε την εικόνα στον κόσμο ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Τατάρ ανέφερε πως δεν έχουν και κάτι για να συζητήσουν. «Άλλωστε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που μας κατέθεσαν, δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά», υποστήριξε ο Τ/κ ηγέτης. Θεωρεί πως τα ΜΟΕ που πρότεινε η ελληνοκυπριακή πλευρά «είναι μια σειρά από προτάσεις που είναι γεμάτες παγίδες για μας, αφού στόχο έχουν την επίτευξη συμφωνίας στη βάση της ομοσπονδίας».

Δύο κράτη

Αναφερόμενος στις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς που βασίζονται στη συνεργασία των «δύο κρατών», ο Τατάρ υπενθύμισε ότι αυτή είναι πλέον η νέα τους πολιτική και είπε ότι έχουν παραδεχθεί οριστικά ότι δεν πρόκειται να οδηγηθούν σε μια οριστική λύση στο Κυπριακό για μια ομόσπονδη Δημοκρατία που θα αποτελεί συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μια συμφωνία που θα καταργεί το εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας, και στην οποία διαμέσου του χρόνου, η Τουρκική Δημοκρατία η οποία θα είναι εκτός της ΕΕ, θα έχει μηδέν στρατό και μηδενικές εγγυήσεις».

Στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου στο Κυπριακό, το οποίο εμφανίζεται από τα τουρκικά μέσα ως αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς, ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε στη διαφορά μεταξύ του ειδικού και του προσωπικού απεσταλμένου και γιατί η τουρκική πλευρά υποστηρίζει τη δεύτερη επιλογή: «…στην περίπτωση του ειδικού απεσταλμένου, τότε αυτός υπάγεται στον ΓΓ του ΟΗΕ και θα έχει ως ομόλογό του τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και εμείς είχαμε πει οριστικά ότι το άτομο που θα διορίσετε, θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ. Προκύπτουν διάφορες δυσκολίες για μας όταν εμπλέκεται και το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Επαναλαμβάνοντας τη γνωστή του θέση ότι στην Κύπρο υπάρχουν «δύο ξεχωριστοί λαοί», ο Τατάρ πρόσθεσε ότι οι «Τουρκοκύπριοι πορεύονται όπως πάντοτε μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία στο θέμα της εθνικής υπόθεσης της Κύπρου. Κανείς δεν μπορεί να αποκόψει τους αρχαίους δεσμούς μας», ισχυρίστηκε.

Αναστασιάδης: Δεν εξαρτάται από τον Τατάρ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν άφησε την τοποθέτηση Ερσίν Τατάρ να περάσει αναπάντητη και του διεμήνυσε πως το δικό του πρόγραμμα και οι δικές του προσπάθειες δεν εξαρτώνται από τις ορέξεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση του ΡΙΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν υπό το φως της άρνησης του Τουρκοκύπριου ηγέτη να συναντηθεί μαζί του στη Νέα Υόρκη, λόγω και της επικείμενης λήξης της θητείας του, ο ίδιος θέτει τέρμα στις προσπάθειες του, είπε ότι «το δικό μου πρόγραμμα, οι δικές μου προσπάθειες δεν εξαρτώνται ποσώς από τις ορέξεις ή τις απόψεις του κ. Τατάρ. Συνεπώς, θα συνεχίσω μέχρι και την τελευταία μέρα της παρουσίας μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας να αγωνίζομαι για αυτό που όλοι αγωνιζόμαστε: την επανένωση της πατρίδας μας, την απελευθέρωση από την κατοχή και την απαλλαγή από τα στρατεύματα, όσον και αν δεν αρέσει στον κ. Τατάρ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει αυξημένη ρητορική από πλευράς του Τούρκου Προέδρου με στόχο κυρίως την Ελλάδα και ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια ανησυχία και κάποια ενημέρωση και για την Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «υπάρχει και συνεννόηση και συντονισμός και ταύτιση των θέσεων. Η ψυχραιμία είναι αυτό που συνίσταται, και το να μην ακολουθήσουμε αυτόν τον κατήφορο που η Τουρκία υιοθετεί».

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση