HomeHL-9Επιστροφή στα σχολεία: Συμβουλές για παιδιά και γονείς

Επιστροφή στα σχολεία: Συμβουλές για παιδιά και γονείς

Κάποια πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε με σκοπό να κάνετε τα παιδιά σας να νιώσουν καλύτερα για την πρώτη μέρα στο σχολείο είναι να επισημάνετε τις θετικές πτυχές της έναρξης του χρονιάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εκτός από θετικά συναισθήματα, μπορεί να φέρει άγχος τόσο στους γονείς όσο και στους μαθητές, ειδικά για τα μεγαλύτερα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου.

Κάποια πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε με σκοπό να κάνετε τα παιδιά σας να νιώσουν καλύτερα για την πρώτη μέρα στο σχολείο είναι να επισημάνετε τις θετικές πτυχές της έναρξης του χρονιάς.

Μπορείτε να τους επισημάνετε ότι θα δουν παλιούς φίλους και θα γνωρίσουν νέους, για παράδειγμα. Κάτι άλλο που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να βρείτε ένα άλλο παιδί στη γειτονιά που το παιδί σας μπορεί να περπατήσει στο σχολείο ή να πάει μαζί του στο λεωφορείο, για να νιώσει πιο άνετα.

Εάν πιστεύετε ότι χρειάζεται, οδηγήστε το παιδί σας (ή περπατήστε μαζί του) στο σχολείο και πάρτε το την πρώτη μέρα. Φτάστε εκεί νωρίς την πρώτη μέρα για να μειώσετε το περιττό άγχος.

Ακόμη και για ένα έφηβο παιδί αυτή η περίοδος είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς περνάνε και εκείνοι μια μεταβατική φάση όχι μόνο στον τομέα του σχολείου αλλά και στον ψυχολογικό τομέα.

Γι’ αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό να διατηρήσετε ανοιχτή την επικοινωνία σε αυτήν την ευάλωτη στιγμή, όταν οι έφηβοι αρχίζουν να μοιάζουν με ενήλικες και νομίζουν ότι είναι ενήλικες, αλλά δεν έχουν τις δεξιότητες να διαχειριστούν το άγχος όμως οι ίδιοι δεν το έχουν κατανοήσει ακόμη.

Ακόμη κάτι που είναι σημαντικό είναι το διάβασμα στο σπίτι. Τα μικρά παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από τη συμμετοχή των γονιών τους κατά τη διάρκεια της εργασίας στο σπίτι. Οι γονείς θα πρέπει να αφιερώνουν χρόνο για μια δομημένη «συνεδρία μαθημάτων για το σπίτι» κάθε απόγευμα.

 

 

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση