HomeHL-9Ενεργειακή κρίση – Φον ντερ Λάιεν: Μέτρα για καταναλωτές και επιχειρήσεις ετοιμάζει η ΕΕ

Ενεργειακή κρίση – Φον ντερ Λάιεν: Μέτρα για καταναλωτές και επιχειρήσεις ετοιμάζει η ΕΕ

Σε μήνυμά της στο Twitter επισημαίνει ότι ο «Πούτιν θα αποτύχει»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ηχηρό μήνυμα κατά των ρωσικών ενεργειών στέλνει η Κομισιόν παρακολουθώντας του επικίνδυνους ελιγμούς του Κρεμλίνου. Μετά την ανακοίνωση της Μόσχας, με την οποία ανέβηκαν οι τόνοι, και στην οποία τονίζει ότι κόβει το φυσικό αέριο μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι ο «Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο για να κόψει τις παροχές και να χειραγωγήσει την αγορά».

«Θα αποτύχει. Η Κομισιόν ετοιμάζει προτάσεις για να βοήθησει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια» προσθέτει η Φον ντερ Λάιεν στο tweet της.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μέσω του Σαρλ Μισέλ, είχε καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δράσει άμεσα και να καταρτίσει ειδικό σχεδιασμό κόντρα στο κύμα φτωχοποίησης.

Η Φον ντερ Λάιεν, σε άλλο tweet της, έδωσε το στίγμα των προθέσεων της Επιτροπής.

Αναφέρθηκε στα εξής μέτρα:

    • Μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας
    • Επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο
    • Ενίσχυση των ευάλωτων καταναλωτών και επιχειρήσεων
    • Ενεργοποίηση μηχανισμού υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες

Η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις

Οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα επαναληφθούν πλήρως έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε ότι την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά ότι οι κυρώσεις φταίνει για την «αποτυχία της Ρωσίας» να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του βασικού αγωγού, ο οποίος παραδίδει αέριο στη Γερμανία από την Αγία Πετρούπολη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

«Τα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα άντλησης».

Οι δηλώσεις Πεσκόφ είναι ιδιαίτερα αυστηρές, σε μία προσπάθεια να κάνει την ΕΕ να ανακαλέσει τις κυρώσεις της με αντάλλαγμα η Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

Η Gazprom δήλωσε την Παρασκευή ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 λόγω τεχνικής βλάβης, την οποία απέδωσε στις δυσκολίες επισκευής γερμανικής κατασκευής τουρμπίνων στον Καναδά.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πει ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Gazprom στο να μας προμηθεύει με φυσικό αέριο», κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «εργαλειοποιεί» τις εξαγωγές σε ενέργεια.

Όμως, ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει πλήρως τις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις, κατηγορώντας τις δυτικές χώρες ότι προκαλούν «αναταραχή» αρνούμενοι τις εγγυήσεις της Gazprom ότι οι τουρμπίνες που στάλθηκαν για επισκευή θα επιστραφούν.

«Προφανώς η ζωή επιδεινώνεται για τους ανθρώπους, τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες στην Ευρώπη», είπε ο Πεσκόφ. «Φυσικά, οι απλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες θα έχουν όλο και περισσότερες ερωτήσεις για τους ηγέτες τους».

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ήταν ακόμη πιο σαφής την Κυριακή, αφού ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας 65 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αμβλύνει το πλήγμα των ραγδαίων λογαριασμών ενέργειας.

Ο Μεντβέντεφ, τώρα αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, είπε ότι η Γερμανία «ενεργεί ως εχθρός της Ρωσίας» υποστηρίζοντας τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και προμηθεύοντας την Ουκρανία με όπλα. «Έχουν κηρύξει υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Telegram. «Και αυτός ο γέρος φέρεται έκπληκτος που οι Γερμανοί έχουν κάποια μικρά προβλήματα με το αέριο».

Ενεργειακή «καταιγίδα» στις αγορές

Στο μεταξύ, αναταράξεις στις ευρωπαϊκές αγορές προκαλεί η κίνηση της Ρωσίας με τον NordStream 1.

Οι προμήθειες αερίου μέσω NordStream αναμενόταν να ξεκινήσουν και πάλι το Σάββατο, έστω με μειωμένη ροή, αλλά η Ρωσία δεν τήρησε την προθεσμία αυτή και δεν έδωσε νέο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα του αγωγού.

Το γεγονός ενίσχυσε τους φόβους για την ενεργειακή επάρκεια στην Γηραιά Ήπειρο εν όψει του επερχόμενου χειμώνα. Την ίδια ώρα οι αναλυτές προσπαθούν να υπολογίσουν το πλήγμα που θα υποστεί η ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά πλήττονται από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου κατέγραψαν σήμερα άλμα έως 30%. το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς, παράδοσης Οκτωβρίου, σημειώνει άνοδο 23,4% στα 265 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει τα 279 ευρώ (+30%).

Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχώρησε σήμερα κάτω και από το επίπεδο του 0,99 έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να φτάνει και στο 0,9876 δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.

Ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης είναι εμφανής και στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των ιταλικών τίτλων να κινούνται ανοδικά προς το 4%.

Την Πέμπτη πρόκειται να συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εβδομάδα και αναμένεται να προχωρήσει σε δεύτερη μεγάλη αύξηση επιτοκίων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Η αύξηση στα ευρωπαϊκά επιτόκια αναμένεται αναμένεται να είναι είτε κατά 50 μονάδες βάσης είτε κατά 75 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 1% ή στο 1,25%. Άλλωστε, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό (9,1%).
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση