HomeHL1-CultureNew York Times: Κατασχέθηκαν 27 αρχαιότητες άνω των 13 εκατ. δολαρίων από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης

New York Times: Κατασχέθηκαν 27 αρχαιότητες άνω των 13 εκατ. δολαρίων από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης

Προσπάθεια επιστροφής των αντικειμένων στις χώρες προέλευσής τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λόγω σοβαρής υποψίας για λεηλασία, κατασχέθηκαν δεκάδες αρχαία αντικείμενα από το  Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Ερευνητές υποστήριξαν ότι τα κλεμμένα αντικείμενα προέβαλαν τη δόξα αρχαίων αυτοκρατοριών, Ελλάδας, Ρώμης και Αιγύπτου.

Η αξία των κατασχεθέντων αρχαίων αντικειμένων αγγίζει τα 13.000.000 δολαρίων, σύμφωνα με τους New York Times.

Ανάμεσα στα πιο πολύτιμα αντικείμενα που κατασχέθηκαν ήταν μια μαρμάρινη κεφαλή της θεάς Αθηνάς, που χρονολογείται γύρω στο 200 π.Χ.

Δύο αγάλματα, που απεικονίζουν τους μυθικούς Έλληνες αδελφούς Κάστορα και Πολυδεύκη, που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κατασχέθηκαν επίσης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα που έλαβε το Διεθνές Κέντρο Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Είναι η μεγαλύτερη κατάσχεση αντικειμένων στο Μουσείο Met μέχρι σήμερα.

Τα αντικείμενα κατασχέθηκαν πρόσφατα από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης με εντολή του εισαγγελέα του Μανχάταν. Πρόκειται για μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας επιστροφής των αντικειμένων στις χώρες προέλευσής τους, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν έχει λάβει μέχρι στιγμής έξι εντάλματα για την κατάσχεση αντικειμένων από το μουσείο εφέτος.

Στα μέσα Ιουλίου, μαζί με ομοσπονδιακούς πράκτορες, οι Αρχές της Νέας Υόρκης κατέσχεσαν 21 φερόμενα κλεμμένα αντικείμενα, αξίας άνω των 11.000.000 δολαρίων.

 

 

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση