HomeHL-WorldΓαλλία: Η εφορία «τσάκωσε» χιλιάδες αδήλωτες πισίνες με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης

Γαλλία: Η εφορία «τσάκωσε» χιλιάδες αδήλωτες πισίνες με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης

Πάνω από 20.000 αδήλωτες πισίνες εντόπισε η εφορία στη Γαλλία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια απρόσμενη πηγή εσόδων ήρθε να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία στη Γαλλία μετά τον εντοπισμό από τις φορολογικές Αρχές χιλιάδων αδήλωτων ιδιωτικών πισίνων.

Η πιλοτική εφαρμογή ενός λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν η Google και η γαλλική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Capgemini και συγκρίνει αεροφωτογραφίες με τις βάσεις δεδομένων του Κτηματολογίου αποκάλυψε πάνω από 20.000 αδήλωτες πισίνες (20.356 για την ακρίβεια) αποφέροντας έτσι κάπου 10 εκατ. ευρώ από τη φορολόγησή τους στα κρατικά ταμεία, όπως μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ.

Οι πισίνες αυξάνουν την αξία των ακινήτων και πρέπει να δηλώνονται σύμφωνα με την κείμενη γαλλική νομοθεσία. Το λογισμικό εντόπισε τις αδήλωτες πισίνες τον Οκτώβριο του 2021 σε αεροφωτογραφίες που ελήφθησαν σε εννέα διαμερίσματα της Γαλλίας, και οι φορολογικές Αρχές σχεδιάζουν την επέκταση του προγράμματος σε ολόκληρη τη χώρα.

Χάρτης της Γαλλίας με τις δηλωμένες πισίνες τον Απρίλιο του 2022

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Statista το 2020 υπήρχαν στη χώρα πάνω από 3,2 εκατ. ιδιωτικές πισίνες, καθώς οι πωλήσεις είχαν εκτοξευτεί ήδη πριν την πανδημία και στη διάρκειά της σημείωσαν νέα άνοδο καθώς ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι δούλευαν από τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien μια μέση πισίνα 30 τετραγωνικών μέτρων φορολογείται με 200 ευρώ ετησίως. Το λογισμικό μπορεί, σύμφωνα με τη γαλλική εφορία, να χρησιμοποιηθεί τώρα και για να εντοπιστούν αδήλωτες επεκτάσεις κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους, πέργκολες, βεράντες κτλ.

Απαγόρευση στις ιδιωτικές πισίνες λόγω ξηρασίας;

Κι όλα αυτά την ώρα που ο γραμματέας στη Γαλλία του ευρωπαϊκού Κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων Ζιλιέν Μπαγιού αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενη απαγόρευσης νέων ιδιωτικών πισίνων. Μιλώντας στο δίκτυο BFMTV είπε ότι η Γαλλία χρειάζεται μια «διαφορετική σχέση με το νερό» και ότι η απαγόρευση θα ήταν το «ύστατο μέτρο».

«Η πρόκληση», είπε ο Μπαγιού, «δεν είναι να απαγορευτούν οι πισίνες, αλλά να εγγυηθούμε τις ζωτικές ανάγκες μας σε νερό», την ώρα που η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί αφότου τηρούνται τα σχετικά αρχεία, αφήνοντας πάνω από 100 δήμους χωρίς πόσιμο νερό.

Τον περασμένο μήνα έπεσαν μόλις 9,7 χιλιοστά βροχής στη Γαλλία στον πιο ξηρό μήνα από το 1961, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, τη Meteo-France. Oι Αρχές έχουν απαγορεύσει την άρδευση σε εκτεταμένες περιοχές της βορειοδυτικής και νοτιοανατολικής Γαλλίας.

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση