HomeCity GuideΣτις 31 Αυγούστου το συνέδριο «Δίκτυα στην αρχαιολογία του Αιγαίου»

Στις 31 Αυγούστου το συνέδριο «Δίκτυα στην αρχαιολογία του Αιγαίου»

Στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Δίκτυα στην αρχαιολογία του Αιγαίου» είναι το θέμα του διεθνούς συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, σε συνεργασία με τη διεθνή επιστημονική ομάδα  «The Connected Past».

Η χρήση εννοιών και μεθοδολογιών ανάλυσης δικτύων αποτελεί μια αρκετά διαδεδομένη προσέγγιση σε ποικίλα ερευνητικά πεδία. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται και στην αρχαιολογική έρευνα, με πολλές δημοσιευμένες μελέτες στον χώρο της αιγαιακής αρχαιολογίας, από τη Νεολιθική Εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα.

Ωστόσο, παρ΄ ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ερμηνευτικές δυνατότητες που προσφέρουν οι μεθοδολογίες ανάλυσης δικτύων, ταυτόχρονα παρατηρείται έλλειψη εξοικείωσης τόσο με θεωρητικά ζητήματα όσο και με τις βασικές μεθόδους οπτικοποίησης  και ανάλυσης δικτύων.

Το κενό αυτό επιχειρεί να καλύψει, σε κάποιο βαθμό, το συνέδριο που περιλαμβάνει ανακοινώσεις 50 περίπου ερευνητών που ασχολούνται με την αρχαιολογία του Αιγαίου. Παράλληλα, η υλοποίηση σχετικού εργαστηρίου, που προσφέρεται από την επιστημονική ομάδα «Connected Past», παρέχει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες ερευνητές να αποκτήσουν εξοικείωση με μερικές από τις βασικές τεχνικές και μεθοδολογίες ανάλυσης δικτύων στην αρχαιολογία.

Πολλές ευχαριστίες οφείλονται στη Δημοτική Πολυμετοχική, Ανώνυμη Εταιρία Πολιτισμού, Τουρισμού και Ανάπτυξης Ηρακλείου (ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε) και ιδιαίτερα στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου και στην Αντιδήμαρχο Παιδείας και πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη, καθώς και στο Γραφείο Ενημέρωσης & Πληροφόρησης του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου για την ευγενική παραχώρηση ενημερωτικού υλικού.

Το Συνέδριο είναι ανοικτό για παρακολούθηση από το κοινό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση