HomeHL-GreeceΈρχεται καύσωνας και αφρικανική σκόνη

Έρχεται καύσωνας και αφρικανική σκόνη

Η πρόγνωση του καιρού από τον Γιάννη Καλλιάνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτησή του αναφέρει τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατήσουν σε ολόκληρη την χώρα. Συγκεκριμένα, ο μετεωρολόγος σημειώνει: «Οι καύσωνες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών χαρακτηρίζονται κυρίως από 3 πράγματα, από τη διάρκεια τους (δηλαδή πόσο θα διαρκούν όταν εμφανίζονται), από τη συχνότητα τους (δηλαδή κάθε πόσο εμφανίζονται) αλλά και από την ένταση τους (δηλαδή πόσο φτάνει η μέγιστη θερμοκρασία)».

Και συνεχίζει ο κ. Καλλιάνος: «Η θερμοκρασία σταδιακά θα αρχίσει να ανεβαίνει από αύριο αλλά συνθήκες καύσωνα θα βιώσουμε από την Πέμπτη 18 Αυγούστου και μέχρι την Κυριακή 21 Αυγούστου. Ο καύσωνας που θα έρθει επομένως, με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, θα έχει διάρκεια 4 ημέρες, αν δεν αλλάξει κάτι στα επόμενα τρεξίματα των προγνωστικών μοντέλων».

Πώς θα διαμορφωθεί ο θερμοκρασιακός χάρτης και ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Την ερχόμενη Παρασκευή 19/8 και το Σάββατο 20/8, που πιθανότατα θα είναι οι πιο δύσκολες ημέρες, οι μέγιστες τιμές του υδραργύρου στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής χώρας θα φτάσει στους 40-41°C και τοπικά ακόμη και στους 42°C.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες από τον προσεχή καύσωνα (αναφέρθηκαν παραπάνω οι μέγιστες τιμές), θα είναι οι ακόλουθες:

– Ήπειρος

– Θεσσαλία

– Στερεά Ελλάδα (και η Αττική)

– Κεντρική Εύβοια

– Πελοπόννησος

– Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Ειδικά στην Αττική οι θερμοκρασίες θα διαμορφωθούν ως εξής

– Τρίτη 16 Αυγούστου : 35°C

– Τετάρτη 17 Αυγούστου : 36-37°C

– Πέμπτη 18 Αυγούστου : 38-39°C

– Παρασκευή 19 Αυγούστου : 40-41°C

– Σάββατο 20 Αυγούστου : 40-41°C

– Κυριακή 21 Αυγούστου : Υποχώρηση του υδραργύρου κατά 3-4°C

«Επίσκεψη» αφρικανικής σκόνης

Μαζί με τη ζέστη θα μας επισκεφτεί και σκόνη από την Αφρική, πρώτα την Πέμπτη στη δυτική Ελλάδα και σταδιακά τις επόμενες ημέρες και στα υπόλοιπα τμήματα. Η σκόνη αυτή θα είναι μέτριας συγκέντρωσης και όχι ανησυχητική. Όμως, σίγουρα, κατά τόπους, θα προκαλέσει μια σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα.
in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση