HomeHL-9Μανώλης Σφακιανάκης: «Το διαδίκτυο είναι φως, όμως έχει και πολύ σκοτάδι»

Μανώλης Σφακιανάκης: «Το διαδίκτυο είναι φως, όμως έχει και πολύ σκοτάδι»

Τι σχολίασε ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας από την Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Το διαδίκτυο είναι φως, όμως έχει και πολύ σκοτάδι και όποιος δεν ξέρει πού βρίσκεται αυτό το σκοτάδι και πέσει μέσα, τότε τα έχασε όλα ακόμα και τη ζωή του», υποστηρίζει ο αντιστράτηγος ε.α. Μανώλης Σφακιανάκης πρωτεργάτης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ και σήμερα πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας CSI.

Στο πλαίσιο προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Ασφαλιστικού Τραπεζικού Οργανισμού, το κλιμάκιο εκπαίδευσης του Ινστιτούτου και ο Μανώλης Σφακιανάκης βρίσκονται για περιοδεία στην Κρήτη. Από εκεί δήλωσε ότι πάντα αναφέρει ότι το κυρίαρχο στη σχέση μας με το διαδίκτυο είναι η γνώση, η απαιτούμενη προσοχή και φυσικά η αντίληψη.

Αυτό το οποίο απασχολεί τους εκπαιδευτές του CSI σχετικά με την Κυβερνοασφάλεια, άπτεται όπως αναφέρουν, ως πρώτο και βασικότερο στην προστασία της ζωής του κόσμου, όλων των πολιτών, το δεύτερο είναι η προστασία της περιουσίας των πολιτών και το τρίτο η προστασία της ψυχικής υγείας.

«Τώρα που μιλάμε εκατομμύρια άνθρωποι, παίρνουν ψυχοφάρμακα διότι κάτι έχουν πάθει στο διαδίκτυο, είτε τους έχουν διασύρει, είτε τους εκβιάζουν, είτε τους απειλούν, είτε είναι υποχείρια κάποιων. Οπότε εμείς λέμε, ναι στο διαδίκτυο, αλλά υπό προϋποθέσεις» είπε ο κ. Σφακιανάκης και συμπλήρωσε:

«Τώρα μιλάμε για μία νέα φτωχοποίηση η οποία εισέρχεται στον κόσμο και αυτό είναι αποτέλεσμα της μη γνώσης χρήσης και ασφάλειας στο διαδίκτυο. Ο πολίτης απαγορεύεται να δίνει τη μία στιγμή το IBAN και την επόμενη στιγμή το pin του και τούτο οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν και πέφτουν σε παγίδες από επιτήδειους. Μπαίνουν οι απατεώνες μέσα στους λογαριασμούς σηκώνουν όλα τα χρήματα από ανυποψίαστους και ανενημέρωτος πωλητές. Έχουμε 165 εκατομμύρια ευρώ που έχουν χαθεί μέσα σε διάστημα 14 μηνών. Μιλάμε για μία αφαίμαξη χρημάτων διότι ο κόσμος δεν έχει γνώση, δεν είναι ενημερωμένος».

 «Υπάρχουν πολλά ΣΥΝ αλλά και αρκετά ΠΛΗΝ στο διαδίκτυο»

Αφαίμαξη χρημάτων έχουμε και στις περιπτώσεις που κάποιοι επιτήδειοι βάζουν πολίτες να επενδύσουν σε νομίσματα, σε κρυπτονομίσματα, όπως αναφέρει η ομάδα των εκπαιδευτών του Διεθνούς Ινστιτούτου, για να πάρουν οι πολίτες, υποτίθεται ως κέρδος πολλές χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί περίπου στα 500 εκατομμύρια ευρώ από τέτοιες απάτες μέσα στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια.

«Υπάρχουν πολλά ΣΥΝ αλλά και αρκετά ΠΛΗΝ και αυτά τα αρνητικά του διαδικτύου σχετικά με τις παγίδες, για το που θα επενδύσουμε, πώς θα ενημερωθούμε, πού βρίσκονται τα fake news που βρίσκονται τα κανονικά νέα, πού πρέπει να σταματήσει ο πολίτης. Όλα αυτά εμείς με απλά λόγια και κατανοητά τα γνωστοποιούμε στον κόσμο, ώστε να μπορέσει σε ένα βαθμό που θα μάθει να εξοικειωθεί με το διαδίκτυο», είπε ο κ. Σφακιανάκης. Αυτό που επισημαίνουν από το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας είναι πως ο βασικός σκοπός έχει να κάνει με την ενημέρωση, όχι να δαιμονοποιήσει το διαδίκτυο.

 «Από την πανδημία και μετά, έχει ενταχθεί στη ζωή μας περισσότερο η ανάγκη χρήσης του διαδικτύου»

Σχετικά με το κατά πόσο η Πολιτεία μέσα από την ψηφιοποίηση πολλών διαδικασιών βοηθάει στην εξοικείωση των πολιτών με τη χρήση του διαδικτύου, ο κ. Σφακιανάκης είπε: «Από τα χρόνια της πανδημίας και μετά, έχει ενταχθεί στη ζωή μας περισσότερο η ανάγκη χρήσης του διαδικτύου. Ακόμη και σε επίπεδο τραπεζικού συστήματος. Όμως ας μη γελιόμαστε, ταυτόχρονα έχει αυξηθεί η επικινδυνότητα, μάλιστα σε βαθμό που χαρακτηρίζουμε την επικινδυνότητα αυτή ως θηρίο. Τα τελευταία χρόνια του κορονοϊού για παράδειγμα, έχει κορυφωθεί η χρήση των διαδικτυακών υπηρεσιών σε πολλά θέματα. Ο πολίτης σε κάποιο βαθμό εξαναγκάστηκε μέσα σε ένα βράδυ να γίνει δημόσιος υπάλληλος, τραπεζίτης κά. Ωθήθηκε δηλαδή, να κάνει τραπεζικές πράξεις, ακόμη και να πάει στα διαδικτυακά καταστήματα για να ψωνίσει. Αναγκάστηκε ο πολίτης να λειτουργήσει χωρίς εκπαίδευση ουσιαστική σε ζητήματα και πράγματα που δεν γνώριζε. Του έλειπε η ουσιαστική γνώση. Άρα έχουμε μια βίαιη είσοδο του κόσμου στο διαδίκτυο χωρίς ενημέρωση, χωρίς εκπαίδευση και χωρίς να ξέρει τα καλά και τα άσχημα του διαδικτύου».

Έτσι λοιπόν όπως εξήγησε, αυξήθηκαν και οι περιπτώσεις εξαπάτησης: «Καθημερινά υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες που επενδύουν στο διαδίκτυο σε κρυπτονομίσματα διότι πιστεύουν στις διαφημίσεις που αναφέρουν οι επιτήδειοι με τόσο εντυπωσιακό τρόπο, ότι δηλαδή με 250 ευρώ, για παράδειγμα, θα γίνεις πλούσιος. Αναρωτιόμαστε και συνάμα ανησυχούμε για το πώς είναι δυνατό κάποιος να πιστέψει ότι με 250 ευρώ θα γίνει πλούσιος. Όμως ναι… υπάρχουν χιλιάδες συμπολιτών μας εδώ στην Ελλάδα, ας αφήσουμε τη σφαγή που γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, που το πιστεύουν και οδηγούνται με 250 ευρώ που ξεκινάνε μία κατάθεση στο διαδίκτυο, και υπογράφουν την καταδίκη τους για την αφαίμαξη των λογαριασμών τους».

Ο Μανώλης Σφακιανάκης τόνισε: «Θα φωνάζω πάντα και από όποιο σημείο της χώρας βρισκόμαστε… Δεν δίνουμε το IBAN, δεν δίνουμε το pin, δεν δίνουμε προσωπικά μας στοιχεία, δεν μιλάμε με αγνώστους, δεν κλείνουμε ραντεβού, δεν βάζουμε στα σπίτια μας διαδικτυακούς άγνωστους φίλους».

Διαφήμιση
Διαφήμιση