HomeΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΒρετανία: Μουσείο του Λονδίνου θα επιστρέψει στην Νιγηρία έργα τέχνης που είχαν αρπαγεί στον 19ο αιώνα

Βρετανία: Μουσείο του Λονδίνου θα επιστρέψει στην Νιγηρία έργα τέχνης που είχαν αρπαγεί στον 19ο αιώνα

Είχαν αρπαγεί το 1897

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εβδομήντα δύο έργα τέχνης που είχαν αρπαγεί το 1897 κατά την διάρκεια βρετανικής στρατιωτικής εισβολής στο Μπενίν Σίτι θα επιστραφούν στην Νιγηρία, ανακοίνωσε το μουσείο Horniman του Λονδίνου.

Μεταξύ των έργων περιλαμβάνονται δώδεκα ορειχάλκινες πλάκες, γνωστές ως «Μπρούτζινα του Μπενίν», λατρευτικά αντικείμενα από ελεφαντόδοντο ή ορείχαλκο, καθημερινά αντικείμενα όπως βεντάλιες και καλάθια, καθώς και ένα κλειδί «του παλατιού του βασιλιά».

Η απόφαση για την επιστροφή τους είναι η απάντηση σε αίτημα που διατυπώθηκε τον Ιανουάριο από την Εθνική Επιτροπή των Μουσείων και των Μνημείων της Νιγηρίας, ο γενικός διευθυντής της οποίας, ο καθηγητής Αμπά Τιζάνι, χαιρέτισε την απόφαση του μουσείου του Λονδίνου.

«Οι αποδείξεις ήταν σαφείς ως προς το γεγονός ότι τα αντικείμενα αυτά αφαιρέθηκαν δια της βίας και η εξωτερική διαβούλευση επιβεβαίωσε το επιχείρημά μας ότι είναι και ηθικό και προσήκον να επιστραφούν στην Νιγηρία», δήλωσε η Ιβ Σάλομον, πρόεδρος της διοίκησης του Μουσείου Horniman.

Το μουσείο θα συζητήσει με νιγηριανή επιτροπή την επίσημη διαδικασία της μεταφοράς των έργων και την δυνατότητα ορισμένα αντικείμενα να παραμείνουν υπό καθεστώς δανεισμού για να εκτεθούν ή για ερευνητικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους.

Η Νιγηρία διαπραγματεύθηκε την επιστροφή των Μπρούτζινων του Μπενίν με πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σχεδιάζει την κατασκευή μουσείου στο Μπενίν Σίτι, στην πολιτεία του Εντο, όπου θα συγκεντρωθούν και θα εκτεθούν.

Τον Νοέμβριο, η Γαλλία επέστρεψε στην Νιγηρία 26 από τα αντικείμενα αυτά, ενώ στις αρχές του έτους δύο ακόμη τεχνουργήματα επιστράφηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση