HomeHL1-CultureΜινιατούρα βιβλιαράκι της Σάρλοτ Μπροντέ επιστρέφει «σπίτι» του μετά από 200 χρόνια

Μινιατούρα βιβλιαράκι της Σάρλοτ Μπροντέ επιστρέφει «σπίτι» του μετά από 200 χρόνια

Πουλήθηκε για 1,25 εκατ. δολάρια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα μικροσκοπικό βιβλίο, που περιέχει δέκα αδημοσίευτα ποιήματα, επιστρέφει στο σπίτι του, στο πρεσβυτέριο στο δυτικό Γιορκσάιρ, στο Χάγουορθ, όπου γράφτηκε με αγάπη το 1829 από τη 13χρονη -τότε- Σάρλοτ Μπροντέ.

Το βιβλιαράκι, σύμφωνα με τη «Daily Mail», αγοράστηκε τον Απρίλιο για 1,25 εκατομμύρια δολάρια (973.000 λίρες), αφού ήρθε στην επιφάνεια για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από έναν αιώνα. Οι αγοραστές του, η φιλανθρωπική οργάνωση «Friends of the National Libraries», δώρισαν το 15σέλιδο βιβλίο στο Bronte Parsonage Museum, στο Χάγουορθ, στο δυτικό Γιορκσάιρ.

Είναι μικρότερο από ένα τραπουλόχαρτο και περιέχει δέκα ποιήματα της συγγραφέως. Οι αγοραστές του δήλωσαν ότι είναι «σπιθαμή προς σπιθαμή, ίσως το πιο πολύτιμο λογοτεχνικό χειρόγραφο που έχει πωληθεί ποτέ». Τελευταία φορά εθεάθη σε δημοπρασία το 1916 στη Νέα Υόρκη, όπου πωλήθηκε για 520 δολάρια.

biblio-miniatoyra3

Το πού βρισκόταν -και ακόμη και η επιβίωσή του- ήταν άγνωστο μέχρι που παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη νωρίτερα φέτος.

Τότε η Ανν Ντίνσντεϊλ, κύρια επιμελήτρια του Μουσείου, δήλωσε ότι ήταν «απολύτως ενθουσιασμένη» από την είδηση ότι το βιβλίο θα επέστρεφε στον τόπο όπου γράφτηκε.

Είπε: «Είναι πάντα συγκινητικό όταν ένα αντικείμενο που ανήκει στην οικογένεια Μπροντέ επιστρέφει στην πατρίδα του και αυτό το τελευταίο μικρό βιβλίο που επιστρέφει στον τόπο που γράφτηκε, ενώ είχε θεωρηθεί χαμένο, είναι πολύ ιδιαίτερο για εμάς».

Τα μικροσκοπικά βιβλία που δημιούργησαν η Σάρλοτ Μπροντέ και τα αδέλφια της όταν ήταν παιδιά αποτελούν εδώ και καιρό αντικείμενο γοητείας για τους μελετητές και τους θαυμαστές της Μπροντέ.

biblio-miniatoyra2

Τα τέσσερα παιδιά του Μπροντέ, η Σάρλοτ, η Ανν, η Έμιλι και ο Μπράνγουελ ανέπτυξαν έναν εξελιγμένο φανταστικό κόσμο. Έγραψαν περιπετειώδεις ιστορίες, δράματα και στίχους σε βιβλία γεμάτα με μικροσκοπικά γραφικά. Αυτός ο στενός, μαγεμένος κόσμος της παιδικής τους φαντασίας τροφοδότησε τη δημιουργία μερικών από τα πιο διάσημα και δημοφιλή μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ όπως το «Τζέιν Έιρ» («Jane Eyre») , το «Ανεμοδαρμένα Ύψη» («Wuthering Heights») κ.ά.

Το μικροσκοπικό χειρόγραφο, με τίτλο «A Book Of Ryhmes» είναι μια συλλογή 10 ποιημάτων που έγραψε η 13χρονη Σάρλοτ Μπροντέ.

skai.gr