HomeHL-GreeceΚυριάκος Μητσοτάκης: Ολιγοήμερη χαλάρωση με το μυαλό στη… ΔΕΘ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ολιγοήμερη χαλάρωση με το μυαλό στη… ΔΕΘ

Η δύσκολη εξίσωση και οι αστάθμητοι παράγοντες για την Κυβέρνηση. Οι λεπτές ισορροπίες και το ζητούμενο πακέτο στήριξης της κοινωνίας. Αισιοδοξία, αλλά και αγωνία για την επόμενη μέρα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μπορεί από σήμερα ο Πρωθυπουργός να ξεκινά τις ολιγοήμερες διακοπές του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά, ωστόσο αρκετά είναι αυτά που έχει στο μυαλό του και τα οποία θα αποτελούν θέμα της καθημερινής του επικοινωνίας με τους στενούς του συνεργάτες.

Ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, ελληνοτουρκικά και πυρκαγιές συνθέτουν μια δύσκολη εξίσωση την οποία καλείται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση και ειδικά ό,τι έχει να κάνει με την οικονομία θα φανεί στην πραγματική του διάσταση αργότερα, μετά τους χαλαρούς ρυθμούς του Αυγούστου.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη προαναγγείλει τις μεγάλες δυσκολίες του επόμενου χειμώνα, λόγω του ρευστού διεθνούς περιβάλλοντος, πολλές είναι οι αστάθμητες παράμετροι που ενδεχομένως να επηρεάσουν την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου (10 και 11 του μήνα) στη Θεσσαλονίκη, όταν ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Θα είναι η τελευταία άνοδός του στην Έκθεση πριν από τις εθνικές εκλογές και την διεκδίκηση της ανανέωσης της εμπιστοσύνης των πολιτών, απ’ όπου -όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου- ο κ. Μητσοτάκης «πολύ συγκεκριμένα και με μεγάλη σαφήνεια θ’ ανακοινώσει ποια είναι εκείνα τα μέτρα στήριξης που μπορεί να περιμένει η ελληνική κοινωνία».

Η σταθερή πρωθυπουργική γραμμή, όπως διατυπώνεται και στις τελευταίες συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο, είναι «διαρκής βοήθεια των δοκιμαζόμενων πολιτών, αλλά πάντα εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων».

Στην Κυβέρνηση δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να υπάρξει νέος εκτροχιασμός της οικονομίας και κατ’ επέκταση νέες πολυετείς περιπέτειες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει σοβαρά υπόψιν του αυτό στα τέλη του καλοκαιριού, όταν και θα αποφασίσει το οριστικό πακέτο παροχών που θα εξαγγείλει από το Βελλίδειο.

Μέτρα στήριξης

«Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αφού μετρήσουμε σωστά, ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες, καταλήξουμε στις δυνατότητες, ο Πρωθυπουργός πολύ συγκεκριμένα και με μεγάλη σαφήνεια θ’ ανακοινώσει ποια είναι εκείνα τα μέτρα στήριξης που μπορεί να περιμένει η ελληνική κοινωνία», τόνισε χθες ο κ. Οικονόμου, την ίδια ώρα που και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωνε σχετικά με την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, δεδομένης της ικανοποιητικής μέχρι στιγμής πορείας της οικονομίας.

Αυτήν η εικόνα έχει σχηματιστεί κυρίως από την εξαιρετική πορεία του τουρισμού και την ικανοποιητική ανταπόκριση των φορολογούμενων στις υποχρεώσεις τους, δίνοντας μεγάλες ανάσες στα ταμεία του κράτους.

Όπως λένε στην Κυβέρνηση, κάθε τι θετικό και επιπλέον προέρχεται από την εφαρμοζόμενη πολιτική, μετατρέπεται αυτόματα σε «κοινωνικό μέρισμα» και με αυτή τη λογική θα συνεχίζουν να κινούνται για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το φθινόπωρο.

Η ελληνική πλευρά πάντα ευελπιστεί και στην ουσιαστική ευρωπαϊκή βοήθεια, η οποία θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό το κυβερνητικό έργο, ωστόσο μέχρι εκείνη τη στιγμή ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του γνωρίζουν καλά πως θα πρέπει να δράσουν στηριζόμενοι στις δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας.

Και όλα αυτά, ενώ οι προοπτικές για το 2023, εφόσον δεν προκύψουν άλλα έκτακτα εμπόδια, είναι θετικές, με πρώτο μεγάλο στοίχημα την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η Ελλάδα, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, έχει πια καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών οίκων αξιολόγησης, υπενθυμίζουν τις 11 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 3 έτη και δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η χώρα θα βγει αλώβητη και από αυτή την περιπέτεια.

Διαφήμιση
Διαφήμιση