HomeHL-HealthΑφρική: Θεαματική αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά μια δεκαετία

Αφρική: Θεαματική αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά μια δεκαετία

«Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2019 η Αφρική κατέγραψε αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά μια δεκαετία, περισσότερο από ό,τι οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Παρά την πρόοδο, πάντως, η Αφρική συνεχίζει να υστερεί σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο των 64 ετών.

Το προσδόκιμο υγιούς ζωής κατά τη γέννηση «αυξήθηκε κατά σχεδόν δέκα χρόνια στα 56 έτη το 2019, συγκριτικά με 46 έτη το 2000» δήλωσε η δρ Λίντβε Κακουμπάλο, αναπληρώτρια διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική, επικαλούμενη την τελευταία έκθεση του οργανισμού για την ήπειρο.

Την ίδια περίοδο, το μέσο παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά μόνο πέντε χρόνια.

Η Κακουμπάλο προειδοποίησε ότι η τάση θα μπορούσε να αναστραφεί: «Αν οι αφρικανικές χώρες δεν ισχυροποιήσουν τις επενδύσεις για συστήματα υγείας, και αν δεν εφαρμόσουν μέτρα για να μειώσουν το χάσμα με τον υπόλοιπο πλανήτη, τα οφέλη στο προσδόκιμο ζωής θα μπορούσαν εύκολα να χαθούν» είπε σύμφωνα με το Associated Press.

Τόνισε επίσης ότι η πανδημία Covid-19 προκάλεσε μεγαλύτερα προβλήματα στα συστήματα υγείας της Αφρικής, συγκριτικά με άλλες ηπείρους.

«Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε» δήλωσε η Κακουμπάλο. «Πρέπει να διατηρήσουμε τις επενδύσεις, τις προσπάθειές μας, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί».

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση