HomeΚΡΗΤΗ«Όχι» στους Αμερικανούς για τη νέα βάση για τα drones στη Κρήτη

«Όχι» στους Αμερικανούς για τη νέα βάση για τα drones στη Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ναυάγησε» η νέα βάση των ΗΠΑ στη Κρήτη μετά από αλλεπάλληλες μυστικές συσκέψεις – διαπραγματεύσεις, αλλά και πιέσεις που δέχθηκε η Ελληνική κυβέρνηση, για να δώσει το πράσινο φως στους Αμερικανούς….

Αρνητική ήταν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε, για τη βάση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAVs – πιο γνωστά διεθνώς ως drones) που ήθελαν διακαώς οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα στο Καστέλι της Κρήτης (δείτε εδώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport οι Αμερικανοί άκουσαν έκπληκτοι την αρνητική απάντηση από την Ελληνική πλευρά, αφού οι διαπραγματεύσεις είχαν προχωρήσει αρκετά και το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό μέχρι την τελευταία στιγμή.

Πως φτάσαμε στο «όχι»

Η απόφαση ήταν δύσκολη και πρωτίστως πολιτική. Προηγήθηκε πυρετός μυστικών διαβουλεύσεων, διαπραγματεύσεων, συσκέψεων και αλληλογραφίας στο τρίγωνο: Υπουργείο Εξωτερικών – Εθνικής Άμυνας – Μέγαρο Μαξίμου.

Οι πληροφορίες του Lamiareport αναφέρουν ότι υπήρχαν αντικρουόμενες εισηγήσεις και διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης. Αυτό που έγειρε όμως τη ζυγαριά προς την αρνητική πλευρά ήταν ότι η διμερής συμφωνία θα έπρεπε να περάσει από τη Βουλή.

Η εκτίμηση που υπήρξε ήταν ότι με τις παρούσες συνθήκες θα ήταν πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο και έτσι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην αναλάβει ένα τόσο επικίνδυνο ρίσκο η κυβέρνηση σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Το θέμα συζητήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, όπου επισφραγίστηκε η θέση του Επιτρόπου στην Ε.Ε. για τον πρώτο και όπως όλα δείχνουν εκεί πάρθηκε και η πολιτική απόφαση για το οριστικό ΟΧΙ, στο αίτημα των Αμερικανών για τη βάση των UAVs στη Κρήτη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση