HomeΚΟΣΜΟΣΤαϊβάν: «Σφήνα» Λαβρόφ – Οι ΗΠΑ προσπαθούν να εκνευρίσουν το Πεκίνο

Ταϊβάν: «Σφήνα» Λαβρόφ – Οι ΗΠΑ προσπαθούν να εκνευρίσουν το Πεκίνο

Επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν είναι μια εσκεμμένη προσπάθεια της Ουάσιγκτον να εκνευρίσει την Κίνα, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

“Δεν βρίσκω κανέναν άλλο λόγο να προκαλέσουν τέτοια ενόχληση σχεδόν από το πουθενά γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει αυτό για την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας“, είπε ο Λαβρόφ από την Μιανμάρ, την οποία επισκέπτεται.

Ανακοινώνουν και μετά ξεχνούν

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια για την επανέναρξη των συνομιλιών σχετικά με μια νέα συμφωνία για τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, η οποία θα αντικαταστήσει τη συμφωνία του 2011, την αποκαλούμενη New START.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε έτοιμος να «διαπραγματευτεί γρήγορα ένα νέο πλαίσιο ελέγχου των εξοπλισμών» για να αντικαταστήσει την New START όταν λήξει η ισχύς της το 2026, ενώ ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πρόσφατα ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές σε ένα πυρηνικό πόλεμο.

«Τους έχει γίνει συνήθεια να ανακοινώνουν πράγματα από το μικρόφωνο και μετά να τα ξεχνούν», είπε ο Λαβρόφ. «Δεν υπήρξαν προσεγγίσεις προς εμάς για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας» πρόσθεσε.

«Θα τιμωρηθούν»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, προειδοποίησε σήμερα ότι «αυτοί που προσβάλλουν την Κίνα θα τιμωρηθούν».

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας μίλησε για «φάρσα», αναφερόμενος στην επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν. «Με προκάλυψη τη ΄‘δημοκρατία’, οι ΗΠΑ παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία», κατήγγειλε στο περιθώριο συνόδου της ASEAN (του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) στην Πνομ Πενχ.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση