HomeHL-HealthΔημοσθένης Σαρηγιάννης: Πως φτάσαμε στους 54 θανάτους την ημέρα

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Πως φτάσαμε στους 54 θανάτους την ημέρα

Χάνουμε ένα πούλμαν καθημερινά, εν μέσω καλοκαιριού, τονίζει ο καθηγητής. Ποιες είναι οι αιτίες και πότε προβλέπεται να πέσουν οι «σκληροί» δείκτες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χαλάρωση, αυξημένη κινητικότητα και πτώση της ανοσίας λόγω της χρονικής απομάκρυνσης από την απόκτησή της είναι οι κύριοι λόγοι για την εκτόξευση των θανάτων από κορωνοϊό.

Δεν ελέγξαμε τη διασπορά, η οποία ήταν μαθηματικώς βέβαιο ότι θα έφτανε στους ευάλωτους πληθυσμούς και θα αύξανε τους σκληρούς δείκτες, δηλώνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είναι δυνατό να δεχόμαστε να έχουμε 54 θανάτους την ημέρα στο τέλος Ιουλίου, με τις καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες που θα μπορούσαμε να έχουμε; με υψηλές θερμοκρασίες, αρκετά καλή υγρασία, ηλιοφάνεια και όλον τον κόσμο έξω;», διερωτάται και προσθέτει: «Αν κυνικά λέμε ‘δε με νοιάζει, ας είχε εμβολιαστεί’ ή ‘ας είχε κάνει την τέταρτη δόση όπως του έδωσα το δικαίωμα’, εγώ απαντώ ότι δεν θα ήθελα έναν τέτοιο κυνικό άνθρωπο να καθοδηγεί τη ζωή μου».

«Κάποιοι μιλούσαν για ταλαντώσεις…»
Ο καθηγητής επισημαίνει πως αυτή την περίοδο βλέπουμε σε πλήρη ανάπτυξη ένα συνολικό πολύπλοκο φαινόμενο που συμβαίνει στις πανδημίες: «Έχεις έναν κίνδυνο, ο οποίος έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και το τι θα συμβεί ως επίπτωση στη δημόσια υγεία έχει να κάνει με την ευαλωσιμότητα των ανθρώπων που υπόκεινται σε αυτόν τον κίνδυνο.

Διαφοροποιείται η απόκριση του πληθυσμού με βάση την κατάσταση του πληθυσμού. Αυτό συμβαίνει πάντα στις πανδημίες», σημειώνει και συμπληρώνει: «Αυτό προσπαθούσα να πω από τον Ιούνιο, λέγοντας πως έχουμε κύμα, την ώρα που κάποιοι συζητούσαν για ταλαντώσεις και διάφορα άλλα όμορφα…

Είναι λάθος η λογική ότι δεν κοιτάμε τη διασπορά. Όταν η διασπορά γίνει μεγάλη, θα έρθει ο ιός σε επαφή και με τους πιο ευπαθείς και τότε τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα».

Στην αρχή του θερινού κύματος της πανδημίας, όπως εξηγεί, κολλούσαν τον ιό οι νέες ηλικίες, λόγω αυξημένης κινητικότητας και η επίπτωση τότε ήταν μικρή λόγω χαμηλής νοσηρότητας.

Όσο η διασπορά αφηνόταν ανεξέλεγκτη ο ιός «ακουμπούσε» τις μεγαλύτερες ηλικίες, αρχικά τους μεσήλικες και στη συνέχεια τους ηλικιωμένους.

Όσοι από αυτούς έχουν μεγάλη χρονική απόσταση από την 3η δόση και δεν έχουν κάνει 4η είναι περισσότερο ευάλωτοι σε βαριά νόσηση, ιδιαίτερα με την Όμικρον 5 που «χτυπάει» και στο κατώτερο αναπνευστικό.

Για τους ανθρώπους αυτούς υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα βαριάς νόσησης και όπως δείχνει η πλατφόρμα CORE της διεπιστημονικής ομάδας HERACLES που διευθύνει ο κ. Σαρηγιάννης η πιθανότητα επιβίωσης είναι μικρότερη για όσους εισέλθουν στις ΜΕΘ.

Είμαστε στην κορύφωση
Μετά τον αριθμό των νέων μολύνσεων, που έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται, τις επόμενες μέρες θα φτάσουν στην κορύφωσή τους και οι «σκληροί» δείκτες που ως συνήθως ακολουθούν με κάποια καθυστέρηση.

Σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο, οι 138 διασωληνωμένοι φαίνεται να αποτελούν ήδη την κορύφωση, ενώ οι 54 ημερήσιοι θάνατοι κατά μέσο όρο (355+23 σύμφωνα με το χθεσινό εβδομαδιαίο δελτίο του ΕΟΔΥ) βρίσκονται κοντά στο ανώτερο επίπεδο του συγκεκριμένου κύματος.

«Το δικό μας μοντέλο δείχνει την κορύφωση γύρω στις 5 Αυγούστου. Λόγω του τρόπου με τον οποίο δίνει τα στοιχεία ο ΕΟΔΥ σε εβδομαδιαία βάση και όχι με τις τιμές κάθε μέρας, αναμένω την επόμενη εβδομάδα συνολικά μια σταθεροποίηση ως μικρή μείωση των θανάτων», λέει ο καθηγητής.

Όπως αποκαλύπτει, για την εβδομάδα που πέρασε το μοντέλο έδειχνε ως και 65 θανάτους σε μια μέρα, με τον μέσο όρο να πέφτει στους 54.

Η πρόγνωση ως τον Σεπτέμβριο
Η πλατφόρμα CORE προβλέπει τη συνέχιση της σταθερής αποκλιμάκωσης στον αριθμό των ημερήσιων διαγνώσεων.

Τον Δεκαπενταύγουστο τα κρούσματα θα έχουν πέσει κοντά στα 10.000 την ημέρα (έναντι 17.000 σήμερα), ενώ τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στην «περιοχή» των 4.500.

Στις διασωληνώσεις εκτιμάται πως θα υπάρξουν κάποιες διακυμάνσεις μέχρι τις 13 Αυγούστου και μια πτωτική πορεία στη συνέχεια, ενώ οι ημερήσιοι θάνατοι προβλέπεται πως θα πέσουν κάτω από τους 20 στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση