HomeΚΡΗΤΗΤο ΠΑΜΕ για το εργατικό ατύχημα σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου

Το ΠΑΜΕ για το εργατικό ατύχημα σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το χθεσινό εργατικό ατύχημα που κόστισε τη ζωή σε εργαζόμενη σε ξενοδοχείο του κέντρου του Ηρακλείου επαναφέρει το ζήτημα των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, όχι μονάχα στα ξενοδοχεία, μα σε όλους τους κλάδους.

Η μείωση προσωπικού, η εντατικοποίηση της εργασίας με εξοντωτικά ωράρια των εργαζομένων που δημιουργεί κούραση, όσο και έμπειρος να είναι ο συνάδελφος, οι ελλείπεις υποδομές και μέτρα προστασίας των εργαζομένων, η ελλιπής συντήρηση, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε πολλαπλασιασμό των προβλημάτων υγείας, χρόνιων παθήσεων, καθώς και δημιουργούν προϋποθέσεις για σοβαρά εργατικά ατυχήματα.

Η κυβέρνηση, το κράτος, δεν είναι απλοί παρατηρητές αυτής της κατάστασης, που δεν είναι καινούρια. Στην ουσία νομοθετώντας, πετσοκόβοντας προϋπολογισμούς, αποψιλώνοντας τους ίδιους τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά και με το συνολικό πετσόκομμα των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων που ακουμπάνε ζητήματα υγείας-πρόνοιας, συνθηκών εργασίας, ωραρίων, αδειών, κλπ, τάσσεται συνειδητά με την μεριά του κεφαλαίου.

Η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτα απ’ όλα ζήτημα του ίδιου του εργατικού κινήματος. Μόνο ένα εργατικό κίνημα ταξικά προσανατολισμένο, το οποίο πατάει γερά μέσα στους χώρους δουλειάς με επιτροπές αγώνα και επιχειρησιακά σωματεία, μπορεί να επιβάλλει μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια.

Διαφήμιση
Διαφήμιση