HomeHL-WorldΙταλία: «Κεντρώα» εκλογική συνεργασία μεταξύ Λέτα και Καλέντα

Ιταλία: «Κεντρώα» εκλογική συνεργασία μεταξύ Λέτα και Καλέντα

«Να κερδίσουμε την αναμέτρηση με την δεξιά»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε προεκλογικό πυρετό βρίσκεται η Ιταλία και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, του Ενρίκο Λέτα επισημοποίησε σήμερα την εκλογική συνεργασία με το κεντρώο κόμμα Azione (Δράση) του Κάρλο Καλέντα.

Η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στη γειτονική χώρα συνεχίζει αδιάκοπα μετά την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι σε μία κρίσιμη από πολλές απόψεις περίοδο για την οικονομική και πολιτική πορεία της Ιταλίας, μπροστά στις σύνθετες εξελίξεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η αναδιάταξη έφερε σήμερα την σημαντική εξέλιξη της εκλογικής συμπόρευσης των δύο κομμάτων του ευρύτερου κεντρώου χώρου, εν όψει των εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου.

Οι όροι της συνεργασίας

Βάσει της συμφωνίας, προβλέπεται ότι οι υποψηφιότητες για τις μονοεδρικές περιφέρειες θα καθοριστούν ως εξής: σε ποσοστό 70% οι υποψήφιοι θα ανήκουν στους Δημοκρατικούς και το υπόλοιπο 30% στο Azione. Παράλληλα, η συμφωνία που υπεγράφη προβλέπει πως και σε ό,τι αφορά τον τηλεοπτικό χρόνο των δυο πολιτικών δυνάμεων, θα τηρηθεί η ίδια αναλογία, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εκλογική συμμαχία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας που περιέχει βασικά στοιχεία, με στόχο να κερδίσουμε την αναμέτρηση με την δεξιά», τόνισε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα.

«Αδιανόητο μετά τον Ντράγκι να έρθει η Μελόνι»

«Είναι αδιανόητο η χώρα μας, μετά την κυβέρνηση Ντράγκι, να περάσει σε μια φάση στην οποία πρωθυπουργός μπορεί να αναλάβει η Τζόρτζια Μελόνι», πρόσθεσε ο Λέτα ,αναφερόμενος στο υπαρκτό ενδεχόμενο να επικρατήσει η Μελόνι.

«Η συμφωνία αυτή με ικανοποιεί και με καλύπτει πλήρως, υπάρχει σημαντική αναφορά στην «ατζέντα Ντράγκι». Θεωρώ ότι το ματς σήμερα ξαναρχίζει, διότι δεν νομίζω ότι οι Ιταλοί επιθυμούν να ακολουθήσουν παθητικά μια πρόταση που τους θέτει στο περιθώριο της Ευρώπης», τόνισε από την μεριά του ο επικεφαλής του Αzione, Κάρλο Καλέντα. «Είμαστε συμπαγείς και τίποτα δεν έχει ακόμη κριθεί. Έχουμε μπροστά μας ένα ματς και θα το κερδίσουμε», πρόσθεσε.

Βάσει των δημοσκοπήσεων, τα Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 23% της πρόθεσης ψήφου και το Azione το 6%.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση