HomeHL-9FLAME: Πάνω από 20.000 καμένα στρέμματα γης στις Μέλαμπες – video

FLAME: Πάνω από 20.000 καμένα στρέμματα γης στις Μέλαμπες – video

Στάχτη περισσότερα από 130.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα μόνο τον Ιούλιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περισσότερα από 20.000 είναι τα καμένα στρέμματα γης από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις Μέλαμπες, στο νότιο Ρέθυμνο, στα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με τα δεδομένα της Πυρομετεωρολογικής ομάδας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Το σχετικό βίντεο συνοψίζει τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2022 στη χώρα μας και οι οποίες επηρέασαν συνολική έκταση μεγαλύτερη των 130.000 στρεμμάτων.

Οι καμένες εκτάσεις τον Ιούλιο 2022 (~132.720 στρέμματα) αντιστοιχούν περίπου στο 60% των αθροιστικά καμένων εκτάσεων της χώρας μας από την 01.01.2022 (~215.000 στρέμματα).

Το κοινό χαρακτηριστικό στις μεγάλες πυρκαγιές

«Στις Μέλαμπες έκαψε λίγο παραπάνω από 20.000 στρέμματα και το κοινό χαρακτηριστικό των περιστατικών είναι ότι ήταν καθοδηγούμενες από τον άνεμο (πολύ ισχυροί άνεμοι με τεράστια ένταση), όπως π.χ. η φωτιά στην  Πεντέλη, στις Μέλαμπες και τη Λέσβο. Οι φωτιές αυτές επεκτάθηκαν πολύ γρήγορα και έφτασαν στην τελική περίμετρο τους σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα» ανέφερε στο cretapost o κ. Γιώργος Παπαβασιλείου, Διδάκτωρ Mετεωρολογίας και μέλος της Πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του ΕΑΑ/meteo.gr.

«Ταυτόχρονα, η ομάδα μας προχώρησε σε αποτίμηση του τί είδαμε τον φετινό Ιούλιο. Δυστυχώς, ήταν δραστήρια περίοδος εν σχέση με τις φωτιές. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε ακριβώς πού κατατάσσεται ο φετινός Ιούλιος σε σχέση με την κλιματολογία διότι δεν έχουμε προβεί ακόμη σε ανάλυση με προηγούμενα έτη. Πρόκειται για μία έκθεση που αντιστοιχεί περίπου στο 60% της καμένης έκτασης από την αρχή του 2022» καταλήγει ο κ. Παπαβασιλείου.

Τα δεδομένα άντλησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS) και την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση