HomePost ItΑρχαία Λύττος: Ο Χάρης Μαμουλάκης, με νέα Ερώτηση, ζητάει την συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού στις ανασκαφές

Αρχαία Λύττος: Ο Χάρης Μαμουλάκης, με νέα Ερώτηση, ζητάει την συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού στις ανασκαφές

Δείτε την ερώτηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την αναγκαιότητα ενίσχυσης του ανασκαφικού έργου που πραγματοποιείται στην αρχαία Λύττο από το Υπουργείο Πολιτισμού, αναδεικνύει με μια ακόμη Ερώτηση προς την αρμόδια Υπουργό ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης με την συνυπογραφή της Τομεάρχη Σίας Αναγνωστοπούλου και 15 ακόμη Βουλευτών.

lyttos-2

«Όταν για πρώτη φορά ζητήσαμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να χρηματοδοτήσει την επέκταση του ανασκαφικών εργασιών στην περιοχή της αρχαίας Λύττου από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Υπουργός αμέλησε να μας αναφέρει τους λόγους για τους οποίους το Υπουργείο αρνείται και συνεχίζει να επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στην πρωτοβουλία του Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον και του Ινστιτούτου για την Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η εκτιμώμενη έκταση των δυνητικών αρχαιολογικών ευρημάτων εκτείνεται σε 1000 περίπου στρέμματα. Το σημερινό ανασκαφικό ενδιαφέρον, εστιάζεται αναγκαστικά σε τρία σημεία, με σκοπό την άντληση ευρημάτων και την συλλογή πληροφοριών για διαφορετικές περιόδους της αρχαίας ιστορίας του νησιού μας, συμπεριλαμβανομένων ανασκαφών με ευρήματα από την κλασσική, την ρωμαϊκή και την βυζαντινή εποχή. Ωστόσο, η σημασία και ο όγκος των ευρημάτων αυτών, υποδεικνύουν ότι απαιτείται και η αρωγή της Πολιτείας, τόσο με επιπλέον υλικοτεχνικό εξοπλισμό όσο, κυρίως, με χρηματοδότηση.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση του Χάρη Μαμουλάκη, η εντατικοποίηση των ανασκαφικών προσπαθειών στην περιοχή της αρχαία Λύττου είναι εξαιρετικής σημασίας τόσο για την διεύρυνση της συλλογικής γνώσης της αρχαίας ιστορίας του νησιού όσο και για την μελλοντική επέκταση του τοπίου των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων στην Κρήτη. Γι’ αυτό και οφείλει το Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει δράση με στόχο την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, την επέκταση του ανασκαφικού έργου και την χρηματοδότηση του έργου της ανασκαφής στην περιοχή της αρχαίας Λύττου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση