HomeΕΛΛΑΔΑΦωκίων Καραβίας: Επενδυτικά σχέδια 6-8 δισ. ευρώ στο RRF

Φωκίων Καραβίας: Επενδυτικά σχέδια 6-8 δισ. ευρώ στο RRF

«Κάνουμε έναν παραγωγικό διάλογο με τον επόπτη με στόχο τη διανομή μερίσματος από τα φετινά κέρδη, στις αρχές του 2023», τόνισε ο CEO της τράπεζας. Με διαγραφές δανείων το δεύτερο εξάμηνο θα αντιμετωπισθούν νέες εισροές στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs)

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην αναθεώρηση επί τα βελτίω των στόχων του business plan για το 2022 προχώρησε η Eurobank μετά τα καλά οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την διανομή μερίσματος.

«Κάνουμε έναν παραγωγικό διάλογο με τον επόπτη με στόχο τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη της φετινής χρονιάς, στις αρχές του 2023», τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η τράπεζα θα καταφέρει να διανείμει μέρισμα προς τους μετόχους της δεδομένων της καλής απόδοσής των μεγεθών της.

Σε ό,τι αφορά τις εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων που φθάνουν τα τελευταία τρίμηνα τα 400 εκατ ευρώ ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει σοβαρές ενδείξεις ανησυχίας, τα στοιχεία δεν δείχνουν τάση, η κατάσταση είναι καλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις», ωστόσο πρόσθεσε: «Η πίεση στο εισόδημα υπάρχει κυρίως από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα τρόφιμα και παρακολουθούμε με προσοχή τα χαρτοφυλάκια μας». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρρυθμίες προέρχονται από το retail και όχι από το corporate χαρτοφυλάκιο.

Ισχυρό NII

Για το σύνολο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης το Net Interest Income της τράπεζας αναμένεται να αυξηθεί από 7% έως 9%, εξαιτίας των εσόδων από την αύξηση του euribor αλλά και από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων.

Έκδοση

Η τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου μέχρι το τέλος του 2022.

Διαγραφές

Ερωτηθείς πως θα αντιμετωπίσει η τράπεζα τις νέες εισροές στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και ποιες είναι οι προβλέψεις για το 2023 απάντησε: «σχεδιάζουμε το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους να προχωρήσουμε σε κάποιες διαγραφές». Για το 2023 τόνισε ότι «ο χειμώνας που έρχεται είναι δύσκολος» αλλά δεν μπορούν ακόμη να γίνουν εκτιμήσεις και προβλέψεις.

Διαχειρίσιμη η αύξηση των επιτοκίων

Τα έσοδα της τράπεζας από την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης των επιτοκίων θα ανέλθουν σε 70 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση που τα επιτόκια αυξηθούν άλλες 50 μονάδες βάσης και ανέλθουν στο 0,50% τότε τα έσοδα θα φθάσουν τα 130 εκατ ευρώ. Για μια συνολική αύξηση 150 μονάδων βάσης τα έσοδα θα διαμορφωθούν στα 300 εκατ ευρώ.

Ισχυρή ζήτηση από το RRF

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία τα συνολικά επενδυτικά projects που επιδιώκουν την χρηματοδότησή τους κατά 30%-40% από το RRF ανέρχονται σήμερα στα 3 δισ. ευρώ. Εκτίμησε δε ότι μέχρι το τέλος του έτους τα επενδυτικά projects θα ανέλθουν στα 6-8 δισ. ευρώ.

Θυγατρικές εξωτερικού

Με θετικό πρόσημο περιέγραψαν τα στελέχη της τράπεζας την πορεία των θυγατρικών σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

 

Αναστασία Παπαϊωάννου
euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση