HomeUncategorizedΧιονοστιβάδα «έθαψε» ορειβάτες στη Νέα Ζηλανδία

Χιονοστιβάδα «έθαψε» ορειβάτες στη Νέα Ζηλανδία

Επέζησαν σκάβοντας σπηλιά και τρώγοντας μπάρες δημητριακών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια απίστευτη οδύσσεια έζησαν δύο ορειβάτες στην κορυφή μιας από τις γνωστότερες οροσειρές της Νέας Ζηλανδίας, όταν θάφτηκαν από χιονοστιβάδα και βρέθηκαν στο μέσο χιονοθύελλας, αλλά κατάφεραν να επιζήσουν σκάβοντας στο χιόνι μια σπηλιά και τρώγοντας μπάρες δημητριακών.

Οι δύο άνδρες – που ΜΜΕ της Νέας Ζηλανδίας του περιγράφουν ως έμπειρους ορειβάτες ηλικίας 22 και 25 ετών, είχαν ξεκινήσει μια τριήμερη εκδρομή για αναρρίχηση στην ύψους 2.300 μ. οροσειρά The Remarkables πάνω από την Κουίνσταουν, όταν προκάλεσαν άθελά τους χιονοστιβάδα, που τους παρέσυρε σε απόσταση 20 μέτρων.

Οι δύο ορειβάτες κατάφεραν να βγουν από το χιόνι για να διαπιστώσουν ότι ερχόταν χιονοθύελλα κι ότι δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν την προσπάθειά τους με ασφάλεια. Κάλεσαν το μεσημέρι της Τρίτης για βοήθεια την αστυνομία, η οποία αποτάνθηκε στο σώμα διάσωσης σε ορεινές περιοχές του Γουακατίπου.

Οι ορειβάτες βρήκαν ένα βράχο σε μέγεθος γκαράζ, όπου είχε μαζευτεί χιόνι κι έσκαψαν δίπλα του μια αυτοσχέδια σπηλιά, που θα έκανε πιο άνετη τη διανυκτέρευσή τους στους 0 C, όταν έξω η αίσθηση της θερμοκρασίας μέσα στους παγωμένους ανέμους θα ισοδυναμούσε με -12 C.

Οι διασώστες, με τους οποίους επικοινώνησαν, ανησύχησαν όμως όταν οι δύο άνδρες τους είπαν ότι είχαν σχεδόν ξεμείνει από καύσιμα για τη σόμπα τους, που χρειάζονταν για να λιώσουν νερό. Τουλάχιστον είχαν αρκετές μπάρες δημητριακών μαζί τους για να βγάλουν τη νύχτα και τελικά διασώθηκαν την επόμενη ημέρα.

Μέσα στην ατυχία τους οι δύο ορειβάτες στάθηκαν πάντως τυχεροί επειδή βρέθηκαν στην άκρη της χιονοστιβάδας κι όχι στο κέντρο της, που θα σήμαινε τον θάνατό τους, όπως είπαν οι διασώστες.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση