HomeHL-9Συνάντηση Στ. Αρναουτάκη-Νικόλα Γιατρομανωλάκη –Στο επίκεντρο η κρητική χειροτεχνία

Συνάντηση Στ. Αρναουτάκη-Νικόλα Γιατρομανωλάκη –Στο επίκεντρο η κρητική χειροτεχνία

Τετραήμερη επίσκεψη του υφυπουργού Πολιτισμού στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη ξεκίνησε την τετραήμερη επίσκεψή του στην Κρήτη ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, παρουσία του βουλευτή Μάξιμου Σενετάκη.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός «είναι μια επίσκεψη που στο επίκεντρό της βάζει την κρητική χειροτεχνία και οικοτεχνία. Έχει μια τεράστια ιστορία, αλλά μπορεί να δώσει φοβερές αναπτυξιακές προοπτικές σε ολόκληρη την Κρήτη. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν επισκέψεις και σε χωριά με μεγάλη παράδοση, όπως το Θραψανό όπως τα Ανώγεια, αλλά θα δούμε και εκθέσεις και επιχειρηματίες και ανθρώπους, οι οποίοι ασχολούνται με τη χειροτεχνία εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Κρήτη».

Στο πλαίσιο αυτό ο Περιφερειάρχης Κρήτης δώρισε στον Υπουργό παραδοσιακό υφαντό χειροτεχνίας, το γνωστό «κρητικό βουργιάλι» στο οποίο μάλιστα τοποθέτησε τη νέα δίγλωση (ελληνικά – αγγλικά) έκδοση της Περιφέρειας Κρήτης με τίτλο «Χειροποίητη Κρήτη» που αποτυπώνει τις παραδοσιακές τέχνες στο νησί, από την αγγειοπλαστική μέχρι την υφαντική και την τυροκομία. Ο Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε πως στόχος της Περιφέρειας Κρήτης είναι ν’ αναδείξει τον κοινωνικό ρόλο της Περιφέρειας στον τομέα του Πολιτισμού στηρίζοντας το έργο των τοπικών δημιουργών, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και διοργανώνοντας εκδηλώσεις πολιτισμού με ελεύθερη πρόσβαση.

20220728_giatromanolakis_arnaoutakis_4

Στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, μετείχαν ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τέχνης και Σύγχρονου Πολιτισμού Βαγγέλης Ζάχαρης, ο Ειδικός Σύμβουλος, αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης και συνεργάτες του Υπουργού.

Υπήρξε αναλυτική συζήτηση για την συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης, σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, στα έργα και τις δράσεις που υλοποιούνται, ενώ συμφωνήθηκε πως θα ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία και στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού.

20220728_giatromanolakis_arnaoutakis_3

«Δεν εξαντλούμε τη συζήτησή μας και το ενδιαφέρον μας στην Κρήτη σε αυτό το κομμάτι της χειροτεχνίας», δήλωσε ο Υπουργός. «Είχαμε μια πάρα πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον κύριο περιφερειάρχη, όπου συζητήσαμε και για όλες τις δράσεις που κάνει η περιφέρεια Κρήτης στο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού, με κορωνίδα φυσικά το Φεστιβάλ Κρήτης και συζητήσαμε και τρόπους που μπορούν το Υπουργείο Πολιτισμού και η τοπική αυτοδιοίκηση, σε επίπεδο περιφερειακό αλλά και επίπεδο δήμων να συνεργαστούν και να συμπράξουν για να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο ο κ. Γιατρομανωλάκης θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους των τοπικών αρχών, θα παραστεί ως ομιλητής σε εκδηλώσεις και θα επισκεφθεί χώρους πολιτισμού.

Διαφήμιση
Διαφήμιση