HomeHL1-WorldΣτα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου -Αύξηση 13,19% στο ευρωπαϊκό και 17,32% στο βρετανικό

Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου -Αύξηση 13,19% στο ευρωπαϊκό και 17,32% στο βρετανικό

ΕΕ: Συμφωνία των 27 υπουργών Ενέργειας για τον περιορισμό της κατανάλωσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκτίναξη κατέγραψαν οι τιμές του φυσικού αερίου την Τρίτη (26/7), λίγες ώρες αφότου οι 27 υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν στη μείωση της κατανάλωσής του.

Η ημερήσια άνοδος που κατέγραψε η τιμή του ξεπέρασε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες τόσο για τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης ολλανδικού φυσικού αερίου όσο και για τα αντίστοιχα βρετανικά. Μάλιστα, το μηνιαίο «άλμα» και για τις δύο περιπτώσεις… ζαλίζει.

Συγκεκριμένα, το TTF Gas (ευρωπαϊκό) έκλεισε με αύξηση 13,19%, που μεταφράζεται σε ημερήσια άνοδο 23,3 ευρώ η Μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα η τιμή του να διαμορφωθεί στα 199,92 ευρώ η Μεγαβατώρα.

Πλέον, το μηνιαίο «άλμα» της τιμής του φυσικού αερίου ανέρχεται σε 65,31% και το ετήσιο σε 469,31%.

Το UK Gas (βρετανικό) έκλεισε σήμερα με αύξηση 17,32%, που μεταφράζεται σε ημερήσια άνοδο 55,5 πένες ανά θερμική μονάδα, με αποτέλεσμα η τιμή του να διαμορφωθεί στα 375,97 πένες ανά θερμική μονάδα. Αυτό σημαίνει ότι η μηνιαία ποσοστιαία εκτίναξη της τιμής φτάνει το 118,70% και η ετήσια σε 292,49%.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιούνιος έκλεισε με τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο της τιμής φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% συνολικά τον προηγούμενο μήνα, καθώς η μείωση των ροών από τη Ρωσία έθεσε υπό μεγάλη πίεση τις επιχειρήσεις και υποχρέωσε τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την προοπτική μεγάλων ελλείψεων.

Εάν η αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, είναι δεδομένο πως ο Ιούλιος θα κλείσει με νέο αρνητικό ρεκόρ.

ΕΕ: Συμφωνία των 27 υπουργών Ενέργειας για τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου

Οι κινήσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς πριν από λίγες ώρες οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα.

«Αυτό δεν ήταν μια αδύνατη αποστολή! Οι υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα», αναφέρεται σε σχετικό tweet.

Το αρχικό σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να είχε υποχρεώσει όλες τις χώρες της ΕΕ να συμμορφωθούν με τον στόχο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, συνάντησε αντίσταση από ορισμένα κράτη-μέλη, οδηγώντας στην τρέχουσα πρόταση με πολλές εθνικές εξαιρέσεις.

Η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάντρι Σίμσον, δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει ότι η τροποποιημένη πρόταση θα εγκριθεί στη συνάντηση, ενώ χαρακτήρισε τις περικοπές φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως έχουσες «πολιτικά κίνητρα».

Ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα, δήλωσε ότι το μπλοκ πρέπει να δράσει «το συντομότερο δυνατό», για να ανταποκριθεί στις προγραμματισμένες περικοπές φυσικού αερίου της Ρωσίας.

«Ο Πούτιν θα συνεχίσει να παίζει τα βρώμικα παιχνίδια του στην κατάχρηση και τον εκβιασμό των προμηθειών φυσικού αερίου» είπε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, την Τρίτη.

Πολωνική «ουδετερότητα» και «ναι» από Γερμανία, Ιρλανδία

Η υπουργός Ενέργειας της Πολωνίας, Άννα Μόσκουα, είπε ότι το υπό συζήτηση σχέδιο είναι «ουδέτερο» για τη χώρα της, επειδή δεν περιελάμβανε δεσμευτικούς στόχους.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιεσδήποτε αποφάσεις που επιβάλλονται σε χώρες» σημείωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Η ενεργειακή ασφάλεια είναι εθνικό προνόμιο» τόνισε στη συνέχεια, και πρόσθεσε ότι η χώρα της δεν χρειάζεται να κάνει εξοικονόμηση, καθώς η αποθήκη αερίου της είναι γεμάτη.

Ο Ιρλανδός υπουργός Περιβάλλοντος, Ίμον Ράιαν, εξέφρασε αμφιβολίες ότι μια μείωση κατά 15% θα ήταν αρκετή ενόψει της μεγάλης περικοπής της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου. «Αλλά είναι καλύτερο από το να μην το έχουμε, και νομίζω ότι το σήμα που στέλνει είναι επίσης σημαντικό», είπε.

Μιλώντας στο Βερολίνο, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, είπε ότι το μπλοκ δεν θα διχαστεί σχετικά με τη μείωση της παροχής φυσικού αερίου και χαιρέτισε τις προσπάθειες συντονισμού των μέτρων εξοικονόμησης αερίου.

Φον ντερ Λάιεν: Η μείωση κατά 15% στη ζήτηση φυσικού αερίου θα καλύψει τις ανάγκες για τον χειμώνα

Η συλλογική δέσμευση για μείωση κατά 15% της ζήτησης φυσικού αερίου είναι πολύ σημαντική, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η ΕΕ έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για να αντιμετωπίσει την απειλή πλήρους διακοπής του αερίου από τον Πούτιν. Χαιρετίζω θερμά την έγκριση από το Συμβούλιο του κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με τα συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης για φυσικό αέριο», τόνισε επί του θέματος η πρόεδρος της Κομισιόν.

Πρόσθεσε ότι «η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη από το Συμβούλιο σε χρόνο-ρεκόρ, με βάση την πρόταση της Επιτροπής «Εξοικονομήστε φυσικό αέριο για έναν ασφαλή χειμώνα», που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα, θα εξασφαλίσει μια ομαλή και συντονισμένη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ για την προετοιμασία για τον ερχόμενο χειμώνα. Συμπληρώνει όλες τις άλλες ενέργειες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του REPowerEU, ιδίως για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού με φυσικό αέριο, την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση».

Επιπροσθέτως, ανέφερε πως «η συλλογική δέσμευση για μείωση κατά 15% είναι πολύ σημαντική και θα συμβάλει στην κάλυψη των αποθηκευτικών μας αναγκών ενόψει του χειμώνα. Επιπλέον, η δυνατότητα κήρυξης κατάστασης συναγερμού στην ΕΕ, που προκαλεί υποχρεωτικές μειώσεις κατανάλωσης φυσικού αερίου στα κράτη-μέλη, παρέχει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η ΕΕ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού της και να προστατεύσει τους καταναλωτές της, είτε πρόκειται για νοικοκυριά είτε για βιομηχανία».

«Ενεργώντας από κοινού για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές εθνικές ιδιαιτερότητες, η ΕΕ έχει εξασφαλίσει τα ισχυρά θεμέλια για την απαραίτητη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών απέναντι στον ενεργειακό εκβιασμό του Πούτιν.

»Η ανακοίνωση της Gazprom ότι μειώνει περαιτέρω τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1, χωρίς δικαιολογημένο τεχνικό λόγο, καταδεικνύει περαιτέρω την αναξιόπιστη φύση της Ρωσίας ως προμηθευτή ενέργειας. Χάρη στη σημερινή απόφαση, είμαστε πλέον έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια σε ευρωπαϊκή κλίμακα, ως Ένωση», επισήμανε καταληκτικά η κυρία Φον ντερ Λάιεν.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση