HomePost ItΓόνιμο σε συμπεράσματα το «CIVITAS Summer School» με επίκεντρο τη βιώσιμη αστική κινητικότητα

Γόνιμο σε συμπεράσματα το «CIVITAS Summer School» με επίκεντρο τη βιώσιμη αστική κινητικότητα

Το συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ρεθύμνης και το CIVITAS ELEVATE

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γόνιμες σε επίπεδο συνεργατικής  αλληλεπίδρασης και παραγωγικές σε επίπεδο αποτελεσμάτων ήταν οι εργασίες  του «CIVITAS Summer School», με  θέμα  «Ολοκληρωμένες προσεγγίσεις ενεργητικής κινητικότητας για τη δημιουργία ελκυστικών πόλεων»,  που συνδιοργάνωσαν  το CIVITAS ELEVATE  και η Διεύθυνση Πληροφορικής, Προγραμματισμού &  Ανάπτυξης του  Δήμου Ρεθύμνης.

Το «CIVITAS Summer School», διάρκειας πέντε ημερών, απευθύνονταν σε  επαγγελματίες της αστικής κινητικότητας, οι οποίοι επελέγησαν στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής πρόσκλησης που  δημοσιοποιήθηκε τον π. Μάιο (2022),  δηλαδή   στελέχη  δημοσίων οργανισμών  (Δήμοι, τοπικές/  περιφερειακές/εθνικές αρχές), Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων (ερευνητές, φοιτητές),  Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (δίκτυα πόλεων, κοινωνικές/ φιλανθρωπικές οργανώσεις) και ιδιωτικούς οργανισμούς (επιχειρήσεις παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, εταιρείες μηχανικών,  διαχειριστές έργων εμπειρογνώμονες,  σχεδιαστές,  επικεφαλής των ομάδων κινητικότητας κ.α.)

Στη διάρκεια των εργασιών, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της «ενεργούς μάθησης» μέσα από την ενημέρωση τους από εξειδικευμένους στην αστική βιωσιμότητα, επιστήμονες απ’ όλη την Ευρώπη, από στοχευμένες διαλέξεις, διαδραστικές εργασίες,  ομαδικές εργασίες μελέτης περίπτωσης βάσει τοπικών προκλήσεων, μέσα από τη μεταξύ συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών αλλά και μέσα από την πρακτική εφαρμογή όσων διδάχθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την έναρξη της σημαντικής αυτής ενημερωτικής αλλά και    χρηστικής δράσης,  στελέχη του τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου Ρεθύμνης παρουσίασαν στους συμμετέχοντες τις επικρατούσες συνθήκες της πόλης του Ρεθύμνου, τις οποίες διαπίστωσαν και μέσα από μια επίσκεψη μελέτης στο αστικό κέντρο.

Στη συνέχεια, δέχθηκαν το θερμό καλωσόρισμα του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη  ο οποίος έδωσε το στίγμα και τον προσανατολισμό του στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου για τη  βιώσιμη αστική κινητικότητα με παράλληλη παρουσίαση των έργων των υποδομών και των εν γένει δράσεων που έχει υλοποιήσει ο Δήμος Ρεθύμνης, μέσω του έργου CIVITAS DESTINATIONS, στο Ρέθυμνο,  με επίκεντρο την προσβασιμότητα, την ενεργή κινητικότητα, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την καλλιέργεια μιας νέας, σύγχρονης νοοτροπίας στον τομέα της μετακίνησης, μέσα από την ενθάρρυνση της πεζοπορίας,   της ποδηλασίας, της χρήσης  των δημόσιων συγκοινωνιών και την αναβάθμιση των υποδομών οδικής ασφάλειας.

summer-school-civitas-omadiki

Ακολούθησε παρουσίαση από την κ. Μαρία Σίτη, Αγρ. Τοπογράφο Μηχανικό, εκπρόσωπο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθήνας, η οποία  εκπονεί το Σ.Β.Α.Κ. (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας)   Ρεθύμνου.

Το «Θερινό σχολείο CIVITAS» είχε και μία σημαντική  πρακτική διάσταση: οι συμμετέχοντες, κλήθηκαν να μελετήσουν τα δεδομένα και τις προκλήσεις της πόλης και να προτείνουν λύσεις και να προτείνουν λύσεις για δύο επιμέρους ζητήματα:

α. Πώς μπορεί ένας συγκεκριμένος τρόπος οργάνωσης της φορτοεκφόρτωσης στο Ιστορικό Κέντρο,  να συμβάλει στην ενεργή κινητικότητα;

β. Πώς μπορεί η διαχείριση της κυκλοφορίας να συμβάλει στο να γίνουν ορισμένοι δρόμοι/περιοχές πιο ήρεμοι, ώστε να γίνει ελκυστικότερη η ποδηλασία μέσα /προς το κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου;

Επί  δύο ημέρες, οι συμμετέχοντες συνέλλεγαν στοιχεία (τόσο κυκλοφοριακά όσο και εμπόδια που συναντώνται κατά τις εμπορευματικές μεταφορές αλλά και κατά την ασφαλή διέλευση των πεζών και των ποδηλατών στην πόλη μας).  Αξιοποιώντας τα συλλεχθέντα δεδομένα, στα οποία συμπεριελήφθησαν και συνεντεύξεις  που απηύθυναν σε τυχαίο δείγμα πολιτών αλλά και σε καταστηματάρχες, με στόχο τη διενέργεια έρευνας αξιολόγησης, κατέληξαν και πρότειναν λύσεις για τις συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ρέθυμνο.

Οι εργασίες του «CIVITAS Summer School» ολοκληρώθηκαν με την  παρουσίαση των προτεινόμενων λύσεων στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022,  στο «Σπίτι  Πολιτισμού» παρουσία  του Δημάρχου Ρεθύμνης  και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Εργων & Προγραμματισμού Δ.Ρ κ. Άγγελου Μαλά.

Συζητήθηκαν οι δυνατότητες υλοποίησης των προτεινόμενων  λύσεων, εξετάστηκαν οι δυσκολίες που ενδέχεται να προκύψουν καθώς και τα δυνητικά αποτελέσματα της εφαρμογής τους.

Εκτιμάται ότι η διοργάνωση και υλοποίηση του «CIVITAS Summer School» στο Ρέθυμνο, ανταποκρίθηκε στους στόχους που κλήθηκε να υπηρετήσει, εμπλουτίζοντας  το συνολικό σχεδιασμό  του Δήμου Ρεθύμνης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση της δέσμευσής του να είναι ένας περιβαλλοντικά φιλικός τουριστικός προορισμός και την επίτευξη της βιώσιμης κινητικότητας.

Επιπλέον,  ωφέλησε και τους συμμετέχοντες  στο Πρόγραμμα, μέσα από την ενίσχυση των προσωπικών ικανοτήτων τους και τη διεύρυνση των  γνώσεων και δεξιοτήτων τους για την επίτευξη των στόχων της αστικής βιωσιμότητας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση