HomeCity GuideΜουσική Παράσταση «Απ’ τη Σμύρνη έρχομαι να βρω παρηγοριά»

Μουσική Παράσταση «Απ’ τη Σμύρνη έρχομαι να βρω παρηγοριά»

Στα Χανιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και η Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος», με τη συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, διοργανώνουν τη Μουσική Παράσταση «Απ’ τη Σμύρνη έρχομαι να βρω παρηγοριά», την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022, ώρα 9.00 μ.μ. στο Φρούριο Φιρκά, στα Χανιά.

Η ορχήστρα Smyrna, που συνεχίζει γνήσια και αισθαντικά την παράδοση των μεγάλων ορχηστρών που άνθισαν στη Μικρά Ασία, με εξαιρετικές ερμηνείες και με ιδιαίτερη ενορχηστρωτική ματιά, συναντά την Ερωφίλη, ερμηνεύτρια που μετρά αρκετά χρόνια αξιόλογης παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι τόσο μέσα από την προσωπική της δισκογραφία όσο και με τις συνεργασίες της με δεκάδες ερμηνευτές και δημιουργούς.

Διαβάζοντας κανείς για τη Σμύρνη, αντιλαμβάνεται εύκολα ότι αναπόσπαστο κομμάτι της φυσιογνωμίας της ήταν η χαρά της ζωής και η κλίση των κατοίκων προς την ψυχαγωγία. Οι Σμυρνιοί ήξεραν να χαίρονται τη ζωή και παράλληλα με τη φιλοπονία και τη σκληρή δουλειά, είχαν ενσωματώσει στη ζωή τους τη διασκέδαση.

Μικρασιατική καταστροφή , ξεριζωμός , άφιξη στην Ελλάδα…Αγώνας να επιβιώσουν, να στεριώσουν στη νέα πατρίδα, να ξαναρχίσουν τη ζωή τους…Οι πρόσφυγες τραγούδησαν τα πάθη τους με τη δική τους μουσική. Οι μουσικές ενώθηκαν…Η καταστροφή του 1922, έμελλε να αλλάξει κατά πολλούς τρόπους την πορεία της Ελληνικής Ιστορίας. Ανάμεσα στα άλλα, έμελλε να φέρει από τα μικρασιάτικα ακρογιάλια τους μεγάλους δεξιοτέχνες της Σμύρνης για να διασταυρώσουν την τέχνη τους με τους Έλληνες μουσικούς.

Τα κορίτσια της Ορχήστρας μάς παρασύρουν με το προσωπικό τους ύφος, αρμονικά δεμένο με το χθες και συνδυάζοντας τη φρεσκάδα με την παράδοση, μας ταξιδεύουν μελωδικά στο χρόνο, κάνοντας στάσεις σε στιγμές – ορόσημα, με σκοπούς και τραγούδια από τη Σμύρνη και το ευρύτερο τόξο της Μ. Ασίας, υπενθυμίζοντας σε όλους μας ότι η συμβολή των Μικρασιατών υπήρξε καθοριστική στον εκσυγχρονισμό της Νεότερης Ελλάδας.

Την Ορχήστρα Smyrna αποτελούν οι:

Σταυρούλα Βλασοπούλου (τσέλο)

Άντρια Ζήκου (κιθάρα, τραγούδι)

Κάλια Καμπούρη (κανονάκι, τραγούδι)

Άννα Λάκη (ακορντεόν)

Ζωή Προκοπίου (βιολί, τραγούδι)

Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο, κρουστά, τραγούδι)

Διαφήμιση
Διαφήμιση