HomeHL-WorldΚαλιφόρνια: Μάχες με τεράστια πύρινη λαίλαπα – Εκκενώνονται οικισμοί

Καλιφόρνια: Μάχες με τεράστια πύρινη λαίλαπα – Εκκενώνονται οικισμοί

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πυρκαγιά «Oak», όπως την αποκαλούν οι Αρχές, ξεκίνησε την Παρασκευή κοντά στην πόλη Μίντπαϊνς της Καλιφόρνια, λαμβάνοντας τεράστιες διαστάσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο κοντά στο εθνικό πάρκο Γιοσεμίτ.

Οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή φούντωσαν τη φωτιά η οποία καίει εκτάσεις πυκνής, ξηρής βλάστησης στις δυσπρόσιτες λοφώδεις περιοχές μετατρέποντας σε σπιρτόξυλα ψηλά δέντρα και στέλνοντας στήλες μαύρου καπνού πάνω από την πόλη Μαριπόζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά έχει καταστρέψει πάνω από 60.000 στρέμματα και παράλληλα πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους ύστερα από εντολή των Αρχών.

Χιλιάδες πυροσβέστες στη μάχη με τη φωτιά

Πάνω από 2.000 άτομα πολιτειακές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση από εδάφους και αέρος της πύρινης λαίλαπας, που έχει κατακάψει τουλάχιστον 10 σπίτια και άλλα κτίρια, ενώ χιλιάδες άλλα κινδυνεύουν. «Η αύξηση του μεγέθους αυτής της πυρκαγιάς εντυπωσιάζει δεδομένου του πόσο γρήγορα στείλαμε ανθρώπους εκεί», δήλωσε ο επικεφαλής του παραρτήματος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Καλιφόρνια στην περιοχή.

Η πυρκαγιά “Oak” είναι μία από τις δεκάδες που μαίνονται στις δυτικές ΗΠΑ, καθώς πλησιάζει η περίοδος υψηλής επικινδυνότητας και έχουν ήδη αποτεφρωθεί φέτος 22,25 εκατ. στρέμματα στη χώρα, σχεδόν κατά 70% περισσότερα από τον μέσο όρο της δεκαετίας.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσαμ, κήρυξε χθες Κυριακή 24/7, την κομητεία Μαριπόζα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της τεράστιας φωτιάς επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη χιλιάδων μελών της πυροσβεστικής και την υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν για την ώρα άγνωστα.

Χιλιάδες πολίτες διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που δεν είχαν καν τον χρόνο να πάρουν μαζί τους τα απαραίτητα.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση