HomeHL-TOPΠύρινος εφιάλτης σε Ηλεία, Έβρο και Λέσβο – Τεράστια οικολογική καταστροφή

Πύρινος εφιάλτης σε Ηλεία, Έβρο και Λέσβο – Τεράστια οικολογική καταστροφή

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στη χώρα, καθώς τα μέτωπα μαίνονται σε σε Ηλεία και Εβρο ενώ δραματικές είναι οι ώρες και στη Λέσβο, όπου ακόμη η φωτιά δεν έχει ελεγχθεί.

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα δεν φαίνεται να απειλούνται οικισμοί και με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν σε όλα τα πύρινα μέτωπα τα εναέρια μέσα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη για να τιθασεύουν τις φλόγες. Και η Δευτέρα θα είναι μια επικίνδυνη ημέρα, συνδυάζοντας ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» ξηρασίας, πολύ υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων.

Μήνυμα του 112 το βράδυ της Κυριακής στη Δαδιά

Αργά το βράδυ της Κυριακής, εστάλη νέο μήνυμα του 112 εστάλη για τους κατοίκους της Δαδιάς Εβρου, όπου η μεγάλη οικολογική καταστροφή στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου συνεχίζεται.

Αντίστοιχο σκηνικό και στην Ηλεία, όπου είχαν εκκενωθεί τουλάχιστον έξι οικισμοί και υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια σε Σκυλλούντια και Κρέστενα, ξυπνώντας στους κατοίκους μνήμες της φονικής πυρκαγιάς του 2007.

Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο στη Δαδιά – Πέρασε την αντιπυρική ζώνη

Οι συνεχιζόμενες εναλλαγές της κατεύθυνσης αλλά και της έντασης του ανέμου στην περιοχή της Δαδιάς εξακολουθούν να υποδαυλίζουν την πολυήμερη πλέον προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που στο πέρασμά της αφήνει σημαντικά λαβωμένο το Εθνικό Πάρκο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του των όμορων του Σουφλίου δασαρχείων και με μέλη δασικών συνεταιρισμών βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συμβάλουν στην υλοτομία και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αναφέρει ότι λίγο πριν από τις 21:00 το βράδυ, η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος».

Μάχη για να σωθούν σπάνια είδη πτηνών

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο γενικός διευθυντής του οργανισμού φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, Γιάννης Μητσόπουλος, σημείωσε πως η κατάσταση στην περιοχή παραμένει δύσκολη.

«Η κατάσταση δεν έχει διαφοροποιηθεί από χθες. Δίνεται μια μεγάλη μάχη, υπάρχουν δυνάμεις του στρατού, της πυροσβεστικής, της δασικής υπηρεσίας και πολλοί εθελοντές».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο, « γίνεται μια αντιπυρική που κόβει στη μέση το πάρκο για να μην περάσει η φωτιά και να σωθούν οι φωλιές του μαυρόγυπα».

Τις δυνάμεις της πυρόσβεσης δυσκολεύει η φορά και όχι η ταχύτητα του ανέμου, καθώς και το ανάγλυφο της περιοχής.

«Σίγουρα η φωτιά θα συνεχίσει αρκετές μέρες καθώς υπάρχουν ενεργά μέτωπα. Το δάσος είναι πυκνό, το περισσότερο νερό μένει στα δέντρα και δεν φτάνει κάτω που καίει η φωτιά. Χρειαζόμαστε υπομονή»

Δραματικές ώρες στην Ηλεία

Εφιαλτικές ήταν οι ώρες που έζησαν μέχρι και αργά χθες τα βράδυ, οι κάτοικοι στα Κρέστενα Ηλείας καθώς η πυρκαγιά κατευθύνθηκε νοτιοανατολικά προς το χωριό Γρύλλος και την περιοχή Άγιος Αθανάσιος.

Μέχρι χθες το βράδυ, επιχειρούσαν 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 43 οχήματα.

Στο χωριό Γρύλλος έχει γίνει προληπτική απομάκρυνση ηλικιωμένων, ενώ γενικότερα εστάλη μήνυμα από το 112 για αποφυγή των μετακινήσεων στην περιοχή. Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι έχει δοθεί εντολή προληπτικής εκκένωσης σε Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια, Σκυλλουντία, Γρύλλο και Βρίνα.

Πύρινος εφιάλτης στη Λέσβο

Το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη στη Λέσβο, κοντά στα Βατερά.

Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων δόθηκε χθες, ανάμεσα σε Βρίσα και Βατερά καθώς υπήρξαν συνεχείς αναζωπυρώσεις στο μέτωπο της φωτιάς .

Μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκκενώθηκε μάλιστα ο οικισμός της Βρίσας και ο οικισμός του Σταυρού.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση