HomeΚΟΣΜΟΣΗ ΕΕ στρέφεται στη Νιγηρία για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο

Η ΕΕ στρέφεται στη Νιγηρία για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο

Τι προοπτικές υπάρχουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη Νιγηρία ψάχνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει τον «σωτήρα» της για μια ενδεχόμενη οριστική διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά πρόσθετες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Νιγηρία καθώς το μπλοκ προετοιμάζεται για πιθανές περικοπές της ρωσικής προμήθειας, δήλωσε το Σάββατο ο Μάθιου Μπάλντουιν, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τμήματος ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Μπάλντουιν βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στη Νιγηρία για συναντήσεις με αξιωματούχους από τη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου της Αφρικής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε, η Νιγηρία βελτιώνει την ασφάλεια στο Δέλτα του Νίγηρα και σχεδιάζει να ανοίξει ξανά τον αγωγό Trans Niger μετά τον Αύγουστο, ο οποίος θα αποφέρει περισσότερες εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Στο 14% οι συνολικές προμήθειες LNG από τη Νιγηρία

Αυτή τη στιγμή, η ΕΕ εισάγει το 14% των συνολικών της προμηθειών LNG από τη Νιγηρία και υπάρχει πιθανότητα αυτή η ποσότητα να υπερδιπλασιαστεί, δήλωσε ο Μπάλντουιν μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νιγηρία υποσκάπτεται από κλοπές και βανδαλισμούς αγωγών, με αποτέλεσμα ο τερματικός σταθμός της παραγωγού φυσικού αερίου Nigeria LNG Ltd στο Bonny Island να λειτουργεί μόλις στο 60% της δυναμικότητάς του.

«Εάν μπορέσουμε να φτάσουμε σε επίπεδα πάνω από το 80%, σε εκείνο το σημείο, ίσως να υπάρχει επιπλέον LNG που θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο για spot φορτία που θα έρθουν στην Ευρώπη», είπε ο Μπάλντουιν και πρόσθεσε:

«Οι αξιωματούχοι της Νιγηρίας μας είπαν: «Ελάτε να μιλήσουμε ξανά στα τέλη Αυγούστου γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να σημειώσουμε πραγματική πρόοδο σε αυτό»».

Αναγκαστική μείωση της χρήσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον Αύγουστο

Η Nigeria LNG ανήκει στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία NNPC Ltd, τη Shell, την TotalEnergies και την Eni.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τετάρτη ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο. Ο στόχος αρχικά θα είναι προαιρετικός, αλλά θα γίνει υποχρεωτικός εάν η Επιτροπή κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πέρυσι, η Νιγηρία εξήγαγε 23 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην ΕΕ, αλλά με τα χρόνια ο αριθμός αυτός μειώνεται. Πάντως, το 2018 το μπλοκ αγόρασε 36 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG από τη Νιγηρία, σύμφωνα με τον Μπάλντουιν.

iefimerida.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση