HomeHL-9Φωτιά στη Λέσβο: Μπήκε στον οικισμό Βατερά, κάηκαν σπίτια

Φωτιά στη Λέσβο: Μπήκε στον οικισμό Βατερά, κάηκαν σπίτια

Το λιμενικό απεγκλώβισε 9 άτομα από την παραλία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στον κύριο όγκο του οικισμού των Βατερών μπήκε, περίπου στη μία το μεσημέρι, η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη Λέσβο στις 10 το πρωί.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Γιάννη Σινάνη που είναι στο σημείο, σκάφος του Λιμενικού που περιπολεί στην περιοχή απεγκλώβισε 9 άτομα (ανάμεσά τους και αυτόν) από παραλία της περιοχής.

Επίσης, όπως ενημέρωσε με ανάρτησή του στο Facebook, ο δήμαρχος της περιοχής, Ταξιάρχης Βέρρος, ένας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί ελαφρά κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς, ευτυχώς ελαφρά.

Την ίδια στιγμή αν και η εικόνα της φωτιάς έδειχνε να είναι καλύτερη, στη συνέχεια υπήρξε αναζωπύρωση με την πυρκαγιά να καίει σε δύο μέτωπα.

Μάλιστα η κατάσταση χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη με πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής να επιχειρούν ακόμα και μέσα σε αυλές σπιτιών, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς.

Υπενθυμίζεται πως λίγη ώρα αφού ξέσπασε η φωτιά εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής για εκκένωση του οικισμού.

Κάηκαν σπίτια στα Βατερά

Σε κάποια τμήματα της περιοχής η φωτιά έφτασε στη θάλασσα έχοντας κάψει σπίτια και επαγγελματικές δραστηριότητες. Κατά διαστήματα, στην περιοχή σημειώνονται ριπές ανέμων που σε συνδυασμό με τη φωτιά λειτουργούν εμπρηστικά.

Μάλιστα όπως μετέδωσε η ΕΡΤ πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη δύο σπίτια και ένα εστιατόριο έχουν υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά. Την ίδια στιγμή οι πυροσβέστες επιχειρούν μέσα στις αυλές των σπιτιών, σε μία προσπάθεια να σώσουν τις περιουσίες των κατοίκων.

Όπως είναι γνωστό τα Βατερά είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με πολλές παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και κατοικίες που έγιναν μόνιμες για αρκετούς κατοίκους της Βρίσας μετά τον σεισμό του 2017.

Στα άλλα μέτωπα της φωτιάς στο βουνό επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και κυρίως δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα.

Ισχυρές δυνάμεις επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς στη Λέσβο

Στην πυρκαγιά στη Λέσβο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 οχήματα, 5 αεροσκάφη (2 CL415 και 3 Tractores) και 1 ελικόπτερο. Στην επιχείριση κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μόλις έγινε γνωστό πως ξέσπασε η πυρκαγιά στη Λέσβο στο σημείο ξεκίνησαν να επιχειρούν ένα Mi 8 και 2 PZL, ενώ δόθηκε εντολή να απογειωθούν 2 CL415 από Ελευσίνα και να μεταβούν στο νησί για βοηθήσουν στην επιχείρηση κατάσβεσης, καθώς και στα 3 Tractors της Αγχιάλου.

Το μήνυμα που εστάλη από το 112 αναφέρει πως εάν βρίσκεστε στην περιοχή Βατερά Λέσβου, εκκενώστε τώρα προς Πολίχνιτο.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter η Πυροσβεστική, κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Το μήνυμα 112 για εκκένωση του οικισμού

Νωρίτερα μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος Βρίσας Βατερών, Αποστόλης Αποστολής είπε πως η φωτιά είναι αρκετά ψηλά από το χωριό, μεταξύ Βατερών και Σταυρού αλλά καίει πυκνόφυτη δασική περιοχή. Στο σημείο σπεύδει μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής ενώ ήδη στο σημείο έφτασε και κάνει ρίψεις νερού πυροσβεστικό αεροπλάνο.

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση