HomeΕΛΛΑΔΑΠεντέλη: Κάηκαν σχεδόν 28.000 στρέμματα – Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία «Copernicus»

Πεντέλη: Κάηκαν σχεδόν 28.000 στρέμματα – Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία «Copernicus»

Αυξάνεται ο αριθμός των ακατάλληλων κτιρίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε 27.817 στρέμματα, ανέρχεται η έκταση που επλήγη από την πυρκαγιά που ξέσπασε την 19η Ιουλίου στην Πεντέλη και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την καταγραφή που έκανε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του δορυφόρου της, η οποία ενεργοποιήθηκε από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να γίνει η ακριβής αποτίμηση της κατεστραμμένης περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν στο σύνολό της η έκταση που επλήγη, είχε κηρυχθεί αναδασωτέα κατά το παρελθόν ύστερα από άλλες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί.

Επιπλέον, από πλευράς πυροσβεστικής, δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για τον αριθμό των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές, καθώς η πυρκαγιά, ναι μεν έχει οριοθετηθεί, αλλά δεν έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να παραμένουν στο σημείο.

Αυξάνεται ο αριθμός των ακατάλληλων κτιρίων

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που δημοσιεύθηκαν σήμερα, μέχρι στιγμής 54 σπίτια, 5 επαγγελματικοί χώροι 17 αποθήκες και 1 ναός κρίθηκαν επικίνδυνα από τα συνεργεία των μηχανικών που συνεχίζουν τις αυτοψίες στις καμένες περιοχές της Πεντέλης. Συνολικά, έχουν διενεργηθεί αυτοψίες σε 251 κτίρια, εκ των οποίων τα 204 αφορούν σε κατοικίες. Οι 78 από αυτές έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 72 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 54 επικίνδυνες για χρήση, οι οποίες θα επανελεγχθούν. Τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα συνεχίσουν να διενεργούν αυτοψίες και τις επόμενες ημέρες στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus /Emergency Management Service – Mapping για την πυρκαγιά στην περιοχή «Δαδιά» της Π.Ε. Έβρου

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία «Copernicus» για την αποτίμηση της καταστροφής

Παράλληλα ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την πυρκαγιά στην Δαδιά του Έβρου που εκδηλώθηκε χθες. Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus /Emergency Management Service – Mapping με σκοπό την αποτίμηση της περιοχής που επλήγη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή «Δαδιά» της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR605) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping, θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

iefimerida.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση