HomeHL-WorldΤο παρασκήνιο της συμφωνίας για τα σιτηρά

Το παρασκήνιο της συμφωνίας για τα σιτηρά

Δεν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι Ουκρανός-Ρώσος, άλλαξαν θέση οι σημαίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κίεβο και Μόσχα υπέγραψαν το απόγευμα της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη τη συμφωνία για επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δεν βρέθηκαν ταυτόχρονα στο ίδιο τραπέζι τα μέλη της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Το Κίεβο αρνήθηκε να υπογράψει απευθείας το κείμενο της συμφωνίας με τη Μόσχα. Έτσι, ο Ουκρανός εκπρόσωπος υπέγραψε μία συμφωνία με τον γ.γ. του ΟΗΕ και με την Άγκυρα, ενώ το ίδιο έπραξε αντιστοίχως και η Μόσχα.

Υπουργοί των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπέγραψαν χωριστά τη συμφωνία, αποφεύγοντας επιμελώς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να έχουν χειραψία στη συνάντηση αυτή στην Κωνσταντινούπολη.

«Η Ουκρανία δεν υπογράφει έγγραφα με τη Ρωσία», έγραψε νωρίτερα στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

«Η Ουκρανία δεν υπογράφει κανένα έγγραφο με τη Ρωσία»

«Η Ουκρανία δεν υπογράφει κανένα έγγραφο με τη Ρωσία. Υπογράψαμε συμφωνία με την Τουρκία και τον ΟΗΕ και αναλάβαμε υποχρεώσεις απέναντί τους. Η Ρωσία υπογράφει ίδια συμφωνία με την Τουρκία και τον ΟΗΕ», έγραψε ο Ποντόλιακ.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, κάθισε απέναντι από τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, και υπέγραψε το έγγραφο της συμφωνίας.

Έπειτα, ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών, Oleksandr Kubrakov, κάθισε απέναντι από τον Ακάρ για να υπογράψει ένα πανομοιότυπο έγγραφο.

Και στις δύο περιπτώσεις, στη μέση του τραπεζιού κάθονταν Ερντογάν-Γκουτέρες.

Ενώ οι πολεμικές συγκρούσεις εξακολουθούν να μαίνονται στην Ουκρανία, η διαδικασία της υπογραφής της συμφωνίας τονίζει την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι σημαίες των δύο χωρών μεταφέρθηκαν ώστε να μη βρίσκονται δίπλα-δίπλα πίσω από το τραπέζι όπου υπογράφηκε η συμφωνία. Η σημαία του ΟΗΕ τοποθετήθηκε ανάμεσά τους.

«Σε περίπτωση προκλήσεων, θα υπάρξει άμεση στρατιωτική απάντηση» από την Ουκρανία, έγραψε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος του Κιέβου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.

Τι προβλέπει η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της συμφωνίας που συνήφθη μεταξύ Κιέβου και Μόσχας θα ισχύουν τα εξής:

Μια επιτροπή Τούρκων, Ουκρανών και προσωπικού του ΟΗΕ θα παρακολουθεί τη φόρτωση σιτηρών σε πλοία στα ουκρανικά λιμάνια, προτού πλοηγηθούν σε μια προσχεδιασμένη διαδρομή μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η οποία παραμένει σε μεγάλο βαθμό ναρκοθετημένη από τις ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις

Ουκρανικά πλοία θα καθοδηγούν εμπορικά σκάφη που μεταφέρουν τα σιτηρά προκειμένου να πλοηγηθούν στις ναρκοθετημένες περιοχές γύρω από την ακτογραμμή, χρησιμοποιώντας έναν χάρτη ασφαλών καναλιών που παρέχεται από την ουκρανική πλευρά

Στη συνέχεια, τα πλοία θα διασχίζουν τη Μαύρη Θάλασσα προς τα στενά του Βοσπόρου της Τουρκίας, ενώ θα παρακολουθούνται στενά από ένα κοινό συντονιστικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο θα περιλαμβάνει εκπροσώπους από τον ΟΗΕ, την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Τουρκία

Τα πλοία που εισέρχονται στην Ουκρανία θα επιθεωρούνται υπό την επίβλεψη του ίδιου κοινού κέντρου συντονισμού, για να διασφαλιστεί ότι δεν φέρουν όπλα ή αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να επιτεθούν στην ουκρανική πλευρά

Η ρωσική και η ουκρανική πλευρά συμφώνησαν να αποκλείσουν επιθέσεις σε οποιοδήποτε από τα εμπορικά σκάφη ή λιμάνια που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία μεταφοράς ζωτικής σημασίας σιτηρών, ενώ παρατηρητές του ΟΗΕ και της Τουρκίας θα είναι παρόντες στα ουκρανικά λιμάνια για να οριοθετήσουν περιοχές που προστατεύονται από τη συμφωνία.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση