HomeΚΟΣΜΟΣΕΕ: Χαιρετίζει τη συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για τα σιτηρά, ζητεί την άμεση εφαρμογή της

ΕΕ: Χαιρετίζει τη συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για τα σιτηρά, ζητεί την άμεση εφαρμογή της

Τι αναφέρει ο ύπατος εκπρόσωπος Ζ. Μπορέλ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει τις συμφωνίες που υπεγράφησαν στην Κωνσταντινούπολη από την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη για την αποδέσμευση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών.

Αυτό αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Έκανε λόγο για «ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειες να ξεπεραστεί η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια που προκαλείται από την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από την ταχεία και με καλή πίστη εφαρμογή της σημερινής συμφωνίας».

Ο κ. Μπορέλ τονίζει ότι «η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει καταστροφικό παγκόσμιο αντίκτυπο. Η Ρωσία σκόπιμα καταστρέφει τις γεωργικές και μεταφορικές υποδομές και τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, προκαλώντας ελλείψεις καυσίμων και δημιουργώντας προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων παγκοσμίως μέσω του αποκλεισμού των λιμανιών της Ουκρανίας και της λεηλασίας των ουκρανικών σιτηρών. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία έχει θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η παρούσα συμφωνία προσφέρει την ευκαιρία να αρχίσει η αντιστροφή αυτής της αρνητικής πορείας».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση