HomeHL-GreeceΣυγκλονίζει η 30χρονη έγκυος: «Αιμορραγούσα και δεν με εξέτασαν γιατί είχαν καισαρική και έληγε η εφημερία»

Συγκλονίζει η 30χρονη έγκυος: «Αιμορραγούσα και δεν με εξέτασαν γιατί είχαν καισαρική και έληγε η εφημερία»

Το χρονικό της υπόθεσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σοκ προκαλεί η καταγγελία 30χρονης εγκύου στη Θεσσαλονίκη, την οποία έδιωξαν από το νοσοκομείο, με συνέπεια, όπως λέει η ίδια, να χάσει το μωρό της.

Η 30χρονη γυναίκα κυοφορούσε για 39 εβδομάδες ένα υγιέστατο αγοράκι. Τελικά, κατέληξε να το κηδεύει μόλις τέσσερις μήνες αργότερα, εξαιτίας ιατρικής, όπως καταγγέλλει, αμέλειας από δύο διαφορετικά νοσοκομεία της πόλης.

Μιλώντας στην τοπική ιστοσελίδα Voria.gr, η 30χρονη γυναίκα αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που βίωσε και καταγγέλλει πως η αργοπορημένη αντίδραση των γιατρών και νοσηλευτών του «Ιπποκρατείου» και του «Παπαγεωργίου» προκάλεσαν ανεπανόρθωτες βλάβες στο βρέφος της, με συνέπεια αυτό να γεννηθεί καθυστερημένα, με επιπλοκές, και να καταλήξει μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες διασωλήνωσης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών.

Σημειώνεται ότι η γυναίκα, επικαλούμενη τις εξετάσεις που έκανε σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τονίζει ότι κυοφορούσε ένα υγιέστατο αγοράκι, με δυνατό καρδιακό παλμό και βάρος 3.970, το οποίο, ωστόσο, μετά τη γέννησή του δεν είχε εγκεφαλική λειτουργία και κατέληξε πέντε μέρες πριν κλείσει τους τέσσερις μήνες ζωής.

Το χρονικό

Όπως εξηγεί η μητέρα του βρέφους, όλα ξεκίνησαν στις 26 Φεβρουαρίου, όταν άρχισε να έχει συσπάσεις, δύο μέρες πριν την τότε προγραμματισμένη της καισαρική σε ιδιωτική κλινική.

Η 30χρονη είχε βρεθεί τις προηγούμενες ημέρες θετική στον κορωνοϊό και, τηρώντας όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας, πήγε μαζί με τον σύζυγό της και τα δύο της παιδιά στο εφημερεύον Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στις 7.30 το πρωί.

«Όταν πήγαμε στο νοσοκομείο δεν μας υποδέχθηκαν και με τον καλύτερο, τον πιο ευγενικό τρόπο» αναφέρει η γυναίκα, η οποία, όπως εξηγεί, βρήκε μετά βίας μία νοσηλεύτρια, την ώρα που αιμορραγούσε.

Όπως λέει η 30χρονη, όταν της ζήτησε να την εξετάσει, αυτή αρνήθηκε γιατί, όπως της είπε, βρισκόταν σε εξέλιξη δίδυμη καισαρική και σύντομα θα έληγε η εφημερία του νοσοκομείου, οπότε θα ήταν αδύνατο να την αναλάβουν.

«Άρχισα να φωνάζω και όχι με σκοπό να μαλώσω, απλώς είχα αγανακτήσει. Πονούσα για πολλές ώρες», αναφέρει.

Τότε, μία ειδικευόμενη γυναικολόγος δέχθηκε να εξετάσει τη γυναίκα και σύντομα διαπίστωσε πως η 30χρονη αιμορραγούσε, ωστόσο, όπως μεταφέρει η 30χρονη, δεν ήταν κάτι το ανησυχητικό και την παρότρυνε να πάει στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», για να την εξυπηρετήσουν εκεί.

Σημειώνεται πως η γυναίκα ένιωθε ήδη έντονη δυσφορία πριν καν την εξέτασή της, περιγράφοντας τον πόνο «σαν σκίσιμο».

«Προσπαθούσα να το διαχειριστώ, έπαιρνα βαθιές ανάσες για να μην κάνω κακό στο παιδί. Ό,τι ήξερα από τις άλλες δύο μου εγκυμοσύνες έπρεπε να το τηρήσω σε λίγα λεπτά», τονίζει.

«Η ειδικευόμενη γυναικολόγος έκανε μετά από περίπου 15 λεπτά στη γυναίκα καρδιοτοκογράφο. Μου είπε ότι το μηχάνημα δεν καταγράφει συσπάσεις, ωστόσο πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε και το καλύτερο μηχάνημα», και πως δεν υπήρχε κάτι το ανησυχητικό με το έμβρυο», λέει η 30χρονη.

Η 30χρονη γυναίκα, υποφέροντας από οξύτατους πόνους, επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό της μαζί με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά, ηλικίας 6,5 και 4,5 ετών στο πίσω κάθισμα, και ξεκίνησαν τη διαδρομή προς το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», καθώς το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο αρνήθηκε να τη μεταφέρει με το ασθενοφόρο, λόγω λήξης της βάρδιας.

Ο Γολγοθάς της 30χρονης δεν σταμάτησε όμως εκεί, καθώς, όπως καταγγέλλει, σημειώθηκε και άλλη χρονοκαθυστέρηση στην περίθαλψή της και από το δεύτερο νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η ίδια, όταν ο σύζυγός της ζήτησε από το προσωπικό του «Παπαγεωργίου» να συμπληρώσει εκείνος τα απαραίτητα έγγραφα για να αναλάβουν ταυτόχρονα οι γιατροί την περίθαλψη της συζύγου του, με σκοπό να επισπευσθεί η διαδικασία, οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν, γιατί έπρεπε να τηρηθεί το πρωτόκολλο. Έτσι, καθυστέρησε και άλλο η εξέταση της εγκύου.

Οι γιατροί εντόπισαν, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, βραδυκαρδία στο έμβρυο και διέταξαν επείγουσα καισαρική τομή, κάτι το οποίο, όπως καταγγέλλει η γυναίκα στη Voria.gr, δεν έγινε, καθώς οι γιατροί άργησαν να κάνουν την αναισθησία και να τη βάλουν στο χειρουργείο για να βγει το μωρό.

«Είχε ήδη αρχίσει το κακό να γίνεται, ενώ σε περίπτωση μεταφοράς μου ίσως να είχα γλιτώσει κάτι από αυτήν την ιστορία».

Μάλιστα, ο εφημερεύων γιατρός δεν ήταν αυτός που ξεγέννησε την 30χρονη, αλλά χρειάστηκε να ειδοποιηθεί και να έρθει ένας άλλος γιατρός-καθηγητής για την καισαρική.

Σημειώνεται ότι η γυναίκα μπήκε στο χειρουργείο στις 10.30 και βγήκε στις δύο το μεσημέρι, εξαιτίας όλων των επιπλοκών που προέκυψαν.

«Με το που άνοιξα τα μάτια μου είχα τη νεογνολόγο πάνω από το κεφάλι μου και μου είπε ότι «έχουμε ένα νεκρό παιδί, είμαστε στην ανάνηψη και προσπαθούμε να το επαναφέρουμε». Μετά εξαφανίστηκε από μπροστά μου», αναφέρει.

Η γυναίκα, έντρομη, προσπαθούσε να μάθει από γιατρούς και νοσηλευτές αν το παιδί της ζούσε, ωστόσο, όπως λέει, κανείς δεν την ενημέρωνε: «Η οργή μου είναι τόσο μεγάλη, που μερικές φορές δεν μπορώ να τη μεταδώσω… Εδώ που φτάσαμε, τουλάχιστον να δικαιωθούμε ηθικά».

«Το δύσκολο κομμάτι ήταν να το διαχειριστούμε εμείς, με τον σύζυγο, στο σπίτι μόνοι μας, χωρίς να το ανακοινώσουμε στα παιδιά. Μετά τους ανακοινώσαμε, δίνοντάς τους ένα ωραιοποιημένο παραμύθι με το τι συνέβη… Ξέρουν ότι οι γιατροί δεν συμπεριφέρθηκαν σωστά στη μαμά και ότι έχουν έναν φύλακα άγγελο», σημειώνει.

«Εμείς μεγάλη οικογένεια θέλαμε, δεν ξέραμε ότι οι γιατροί είχαν άλλα σχέδια για εμάς», λέει συντετριμμένη η 30χρονη μητέρα.

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση