HomeHL-WorldΜακρόν: Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο, η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο

Μακρόν: Πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο, η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο

Δύσκολη περίοδος μας περιμένει, σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Γαλλία θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα πιθανό σενάριο ενεργειακής ανεπάρκειας το φθινόπωρο, είπε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Μιλώντας μετά την παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στη διακοπή της παροχής του φυσικού αερίου, κίνηση που ο Μακρόν χαρακτήρισε «ξεκάθαρο μήνυμα».

Η Ρωσία «έχει ήδη ξεκινήσει να διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου» είπε ο Μακρόν, αναφερόμενος στην παύση της παροχής μέσω του αγωγού Nord Stream 1, με αφορμή την ετήσια συντήρησή του -που όμως έχει προκαλέσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο να μην ανοίξει πάλι η ροή του αερίου, ακόμη και μετά την περίοδο της προγραμματισμένης συντήρησης.

Η Ρωσία «θα χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως πολεμικό όπλο» εναντίον της Δύσης, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από το κανάλι «TF1».

Εμανουέλ Μακρόν: Θα πρέπει να τα καταφέρουμε χωρίς το αέριο της Ρωσίας

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία σκοπεύει να βρει τρόπους να τα καταφέρει χωρίς το φυσικό αέριο της Ρωσίας, όσο πιο σύντομα αυτό είναι δυνατό, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μακρόν.

Εξάλλου, όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, η Γαλλία έχει ήδη βάλει μπρος το σχέδιό της για εύρεση εναλλακτικών λύσεων στον ενεργειακό εφοδιασμό, για να μπορέσει να δημιουργήσει αποθέματα ενόψει του χειμώνα, ο οποίος αναμένεται δύσκολος, όπως έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως αξιωματούχοι πολλών χωρών.

«Θα πρέπει να τα καταφέρουμε χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Γαλλία, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το AFP, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, εκτιμάται πως θα λάβει λιγότερο από το 20% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

Δύσκολη περίοδος μας περιμένει, σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μακρόν, η απομάκρυνση από τη ρωσική ενέργεια σημαίνει ότι «το καλοκαίρι και η αρχή του φθινοπώρου θα είναι πιθανότατα πολύ δύσκολα».

«Πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε για έναν πόλεμο με διάρκεια. Το καλοκαίρι και η αρχή του φθινοπώρου θα είναι πολύ δύσκολα, χωρίς αμφιβολία», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη, αμέσως μετά την επιθεώρηση της παραδοσιακής στρατιωτικής παρέλασης στα Ηλύσια Πεδία, όπου μίλησε με βετεράνους πολέμου και οικογένειες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη.

Ακόμη και στην περίπτωση μια μακράς περιόδου στρατιωτικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, η Γαλλία θα συνεχίσει να βοηθά το αμυνόμενο Κίεβο να αντιμετωπίζει τον εισβολέα, τη Μόσχα, ενώ επίσης θα εξακολουθήσει να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, είπε ο Μακρόν.

«Θέλουμε να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, χωρίς να εμπλακούμε σε πόλεμο εμείς οι ίδιοι», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Εναλλακτικές λύσεις ψάχνει η Γαλλία για την ενεργειακή κρίση μετά τις κινήσεις της Ρωσίας

Η Γαλλία, αντιμέτωπη με τις τρέχουσες εξελίξεις στο πεδίο της ενέργειας, αλλά και περιμένοντας τις επικείμενες, ενίσχυσε τις προμήθειες φυσικού αερίου από άλλες χώρες, τη Νορβηγία, το Κατάρ, την Αλγερία και τις ΗΠΑ.

Τα αποθέματα που συγκεντρώνει η Γαλλία, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, θα έχουν φτάσει στο 100% των δυνατοτήτων τους έως το φθινόπωρο.

Σημειώνοντας ότι η χρήση ενέργειας στη Γαλλία έχει ήδη «μειωθεί λίγο» σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, ο Μακρόν κάλεσε τις Αρχές, τους καταναλωτές και τον τομέα της βιομηχανίας να εξοικονομήσουν ενέργεια και να εξαλείψουν τις πηγές σπατάλης της.

«Πρέπει να μπούμε σε μια συλλογική λογική αυτοσυγκράτησης», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η κυβέρνηση θα αποτελέσει παράδειγμα για τους φορείς του ιδιωτικού τομέα, «φροντίζοντας να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια».

Για παράδειγμα, κάλεσε τις τοπικές Αρχές να μειώσουν τη σπατάλη ενέργειας κλείνοντας, μεταξύ άλλων, τα φώτα του δρόμου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι «αυτός ο περιορισμός θα απαιτήσει αλληλεγγύη από τους συμπολίτες μας».

Θετικό βήμα ο περιορισμός χρήσης ενέργειας «για το κλίμα και την ενεργειακή ανεξαρτησία»

Η χρήση λιγότερης ενέργειας είναι θετικό βήμα «τόσο για το κλίμα όσο και για την ενεργειακή μας ανεξαρτησία» είπε ο πρόεδρος Μακρόν, και επιβεβαίωσε επίσης ότι η Γαλλία θα επενδύσει περισσότερα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ο οποίος σήμερα καλύπτει περίπου το 70% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

«Η πυρηνική ενέργεια είναι μια βιώσιμη λύση», είπε, «τόσο για τη Γαλλία όσο και για άλλες χώρες».

Ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε επίσης υπέρ της αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, η τιμή της οποίας, όπως είπε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές του φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, λέγοντας πως είναι αναγκαία και απαραίτητη, ενώ για τα μέτρα που θα υιοθετηθούν στο εσωτερικό της Γαλλίας, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε, κατ’ αρχήν, στην οικονομική ενίσχυση προς τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της αναμόρφωσης της γαλλικής αγοράς εργασίας, λέγοντας ότι στόχος είναι η επίτευξη της πλήρους απασχόλησης, αλλά και υπέρ της σταδιακής αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια ως το 2030. Επί του θέματος αυτού ανέφερε ότι η Γαλλία μαζί με τη Δανία έχουν τους περισσότερους φόρους στην Ευρώπη, αλλά και τα πλέον γενναιόδωρα ασφαλιστικά συστήματα. Ανέφερε ότι στόχος του δεν είναι να αυξηθεί περαιτέρω η φορολογία και ότι προς τον σκοπό αυτό θα πρέπει να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης.

Εμανουέλ Μακρόν για Uber: Αν έπρεπε να το ξανακάνω, θα το ξαναέκανα

Ερωτηθείς εξάλλου για τις εις βάρος του κατηγορίες αναφορικά με τις επαφές του με την αμερικανική εταιρεία παροχής μεταφορικών υπηρεσιών Uber, ο Εμανουέλ Mακρόν επανέλαβε πως, αν το έκρινε απαραίτητο, θα ξαναέκανε ό,τι έκανε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός Οικονομίας και ότι οι δραστηριότητές του ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και του τότε προέδρου της Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.

Επί της ουσίας ανέφερε ότι η Uber δημιούργησε θέσεις εργασίας, τις οποίες η εταιρείες ταξί δεν ήταν σε θέση να δημιουργήσουν εξαιτίας του ολιγοπωλιακού τους χαρακτήρα. Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί το εργασιακό καθεστώς αυτών που απασχολούνται σε ψηφιακές πλατφόρμες.

Σχολιάζοντας, τέλος, το γεγονός ότι κατά τα επόμενα χρόνια θα είναι υποχρεωμένος να κυβερνήσει τη Γαλλία χωρίς να διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να συνηθίσουν να αναζητούν «υπεύθυνους συμβιβασμούς». Επέκρινε, ωστόσο, το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, το οποίο απέρριψε αυτή την εβδομάδα νομοσχέδιο σχετικά με την προστασία από τον κορονοϊό, συναθροίζοντας τις ψήφους του με αυτές των παρατάξεων του Μελανσόν και της Λεπέν. Ο Μακρόν έκανε λόγο για «συμμαχία μπαρόκ» και είπε χαρακτηριστικά ότι οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών δεν τους ψήφισαν για να συνεργάζονται με ακραίους πολιτικούς σχηματισμούς.

Καταλήγοντας, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως οι Γάλλοι που τον ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές και δεν του έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές, κατά βάση τάχθηκαν υπέρ της επίτευξης συμβιβασμών στην πολιτική ζωή της χώρας. Σημείωσε όμως ταυτόχρονα ότι το γαλλικό Σύνταγμα, που έφτιαξε ο Σαρλ Ντε Γκολ, παρέχει δυνατότητες στον εκάστοτε πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπερβαίνει τα τυχόν αδιέξοδα.

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση