HomeHL-9Προς ρεκόρ όλων των εποχών ο ελληνικός τουρισμός το 2022 – Η εικόνα στην Κρήτη

Προς ρεκόρ όλων των εποχών ο ελληνικός τουρισμός το 2022 – Η εικόνα στην Κρήτη

Νίκος Χαλκιαδάκης: «Οι πληρότητες είναι 85%»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τέσσερις άνθρωποι του τουρισμού μίλησαν στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» για την πορεία των κρατήσεων, τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό που παρουσίαζονται τη φετινή χρονιά που η Ελλάδα διεκδικεί την πρωτιά σε αφίξεις ξένων τουριστών και τις καταγγελίες των εργαζομένων στον επισιτισμό.

«Η Σαντορίνη σε σχέση με το 2019 έχει μια σημαντική άνοδο. Οι αεροπορικές αφίξεις είναι στο συν 13% και μαζί με τις ακτοπλοϊκές και τις αφίξεις κρουαζιεροπλοίων θεωρούμε ότι θα έχουμε 25% σε σχέση με το 2019», δήλωσε ο Αντώνης Ηλιόπουλος, πρόεδρος  της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης. Όπως είπε, τα δύο προηγούμενα χρόνια, λόγω κορονοϊού, υπήρχε μεγάλη πτώση και υπέφεραν όχι μόνο οι ξενοδόχοι αλλά και όλες οι επιχειρήσεις του νησιού.

«Μας προβληματίζει το ενεργειακό κόστος το οποίο είναι αρκετά αυξημένο και ο πληθωρισμός που τρέχει με 12%» επισήμανε ο κ. Ηλιόπουλος.

Οι Αμερικανοί ξοδεύουν περισσότερα

Μιλώντας για τη φετινή χρονιά και τις ιδιαιτερότητές της ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης διευκρίνισε ότι οι Αμερικανοί ξοδεύουν περισσότερα γιατί η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου έχει αλλάξει. «Όλοι έχουν μια πολύ μεγάλη επιθυμία αυτά τα δύο χρόνια και τα χρήματα που έχουν μαζέψει τη διάρκεια τα δύο χρόνια της πανδημίας είναι αρκετά».

Αναφερόμενος στους Έλληνες επισκέπτες παραδέχτηκε ότι είναι λιγότεροι στο νησί καθώς ο πληθωρισμός και το ποσό που διαθέτει κανείς για να πάει ταξίδι είναι μικρότερο. «Η Σαντορίνη μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβός προορισμός, αλλά είναι παγκόσμιος προορισμός».

Για τον οδικό τουρισμό και την προτίμηση που δείχνουν οι Έλληνες σε κοντινούς προορισμούς μίλησε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο Μιλτιάδης Χέλμης, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας & Σκύρου λόγω του χαμηλότερου κόστους μετακίνησης. «Η Έυβοια έχει μεγάλη κίνηση, παρόμοια με το 2019. Έχουμε αύξηση 25% με τη Βόρεια Εύβοια να φτάνει τον Ιούνιο στο 50% και τον Αύγουστο να προσδωκούν για καλύτερες πληρότητες».

600.000 επέλεξαν την Κρήτη

Για τον πιο δημοφιλή προορισμό, την Κρήτη μίλησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος Ξενοδόχων Ηρακλείου Κρήτης λέγοντας ότι καθημερινά στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου έχουν 8.000 – 10.000 αφίξεις και τα Σαββατοκύριακα 18.000 – 19.000. Στα Χανιά έχουμε 6.000 – 7.000 αφίξεις την ημέρα» διευκρινίζοντας ότι τον Ιούνιο υποδέχτηκαν 600.00 τουρίστες.

«Οι πληρότητες είναι 85%» δήλωσε ο κ. Χαλκιαδάκης διευκρινίζοντας ότι στην πραγματικότητα οι κρατήσεις αφορούν τα πακέτα του 2019, με ότι αυτό συνεπάγεται στην αναλογία τιμής – κόστους. «Έχουμε πολύ κόσμο αλλά έχουμε αύξηση 70% στην ενέργεια, 38% στο κόστος του φαγητού και 20% που δώσαμε στο προσωπικό για να μπορέσουμε να το κρατήσουμε», τόνισε ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Ηρακλείου Κρήτης.

Τραγική η κατάσταση στον επισιτισμό

Από την πλευρά του ο Γιώργος Χότζογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό έκανε λόγο για τη μη τήρηση της κλαδικής σύμβασης φέρνοντας για παράδειγμα την Σαντορίνη όπου έχουν γίνει προς τον Σύλλογο 734 καταγγελίες για καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας.

«Στην Ερέτρια άνοιξαν όλα τα ξενοδοχεία μη επαναπροσλαμβάνοντας το παλιό προσωπικό, αν και έχει δικαιωθεί δικαστικά» επισήμανε ο κ. Χότζογλου. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θέλει να χαλάσει την καλή εικόνα του κλάδου αλλά η κατάσταση με τους εργαζομένους του κλάδου είναι τραγική. «Δουλεύουμε 30 ημέρες το μήνα, δουλεύοντας 10 – 12 ώρες και όταν θέλουμε να καταγγείλουμε κάτι σε Μύκονο ή Σαντορίνη πρέπει να πάμε στη Σύρο».

Απαντώντας από την πλευρά του ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι όλη η Σαντορίνη εφαρμόζει την κλαδική σύμβαση και ότι οι μισθοί που υπάρχουν αυτή την στιγμή είναι αρκετά παραπάνω από το βασικό μισθό.

erttnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση