HomeHL-9Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Τελευταία ημέρα για τις αιτήσεις – Όσα πρέπει να προσέξετε

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Τελευταία ημέρα για τις αιτήσεις – Όσα πρέπει να προσέξετε

Πώς καθορίζονται τα ποσά της επιδότησης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολοκληρώνεται η παράταση στην υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα που αφορά στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών (Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή) που ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας.

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για τις αιτήσεις και σύμφωνα με όσα ανέφερε την Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας οι αιτήσεις έχουν φτάσει τις 825.000.

Οι ωφελούμενοι θα είναι περίπου 200.000 πράγμα που σημαίνει ότι την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα πάρουν μόλις 1 από τα 4 νοικοκυριά που μπήκαν στη διαδικασία να την διεκδικήσουν.

Πάντως από το υπουργείο Ενέργειας που «τρέχει» τη διαδικασία, έχει υπάρξει πρόβλεψη για λίστα επιλαχόντων σε περίπτωση κατά την οποία βρεθούν περισσότερα διαθέσιμα κονδύλια.

Πώς καθορίζονται τα ποσά της επιδότησης

Ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων είναι λογικός πάντως, καθώς στη δράση μπορούν να υποβάλουν οι πάντες αίτηση ανεξαρτήτως του εισοδήματός τους. Βεβαίως υπάρχει όμως ένα σύστημα μοριοδότησης που δίνει προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.

Το ποσό της επιδότησης από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» για την αγορά κλιματιστικών, ψυγείων, καταψυκτών κυμαίνεται από 135 έως 710 ευρώ.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος, το ποσοστό επιδότησης ωστόσο δίνεται βάσει εισοδηματικής κατηγοριοποίησης, ενώ ευάλωτες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές, όπως και με ΑμεΑ, οικογένειες, λαμβάνουν επιπλέον μοριοδότηση.

Υπάρχουν τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες δικαιούχων και το ποσοστό επιδότησης θα βασίζεται σε αυτές:

Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 50% (1η εισοδηματική κατηγορία).

Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 45% (2η εισοδηματική κατηγορία).

Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 35% (3η εισοδηματική κατηγορία).

Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 30% (4η εισοδηματική κατηγορία).

Πηγή: enikonomia.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση