HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚέρδη για τη λίρα μετά την παραίτηση Τζόνσον – Οριακή ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου

Κέρδη για τη λίρα μετά την παραίτηση Τζόνσον – Οριακή ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου

Αποτιμήθηκε θετικά από τους επενδυτές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση των αγορών στην είδηση της παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος -και αργότερα και την πρωθυπουργία- καθώς η βρετανική λίρα ενισχύθηκε και οι αγορές στο Λονδίνο σημείωσαν άνοδο.

Επενδυτές εκτιμούν ότι η αποχώρηση μπορεί να έχει θετική επίπτωση στην οικονομία της Βρετανίας, η οποία έχει πληγεί από τον υψηλό πληθωρισμό και την πολιτική αβεβαιότητα.

Την Πέμπτη η λίρα σημείωσε άνοδο έως και τα 1,20 δολάρια ενώ ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, ξεκίνησε την ημέρα με κέρδη, υποχώρησε μετά την είδηση της παραίτησης, αλλά αργότερα ανέκτησε έδαφος, σημειώνοντας άνοδο άνω του 1%.

Το ευρώ υποχώρησε 0,4% έναντι της λίρας στις 0,85 λίρες. Παράλληλα, κατέγραψε οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,04% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,0188 δολάρια, το χαμηλότερο σημείο από το 2002.

Η οικονομία της Βρετανία θα είναι μείζονος σημασίας πρόκληση για τον διάδοχο του Τζόνσον. Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών και τα νοικοκυριά υφίστανται την μεγαλύτερη πίεση στα εισοδήματά τους εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα, το Brexit και η πανδημία αναστάτωσαν την αγορά εργασίας, μειώνοντας το διαθέσιμο προσωπικό, ανειδίκευτο και ειδικευμένο.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση