HomePost ItΒασίλης Κεγκέρογλου: «Σύγχρονη Αυτοδιοίκηση για τον πολίτη και την τοπική Ανάπτυξη»

Βασίλης Κεγκέρογλου: «Σύγχρονη Αυτοδιοίκηση για τον πολίτη και την τοπική Ανάπτυξη»

Η τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου εσωτερικών, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Ν.Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, κ.Βασίλης Κεγκέρογλου.

Αναλυτικά η ομιλία του κ.Κεγκέρογλου έχει ως εξής:

«Η Κυβέρνηση της ΝΔ εκμεταλλεύεται την διαδικασία ενσωμάτωσης Ευρωπαϊκού δικαίου στο εθνικό, συρράπτοντας και συγκολλώντας  άσχετες νομοθετικές διατάξεις με μια γνώριμη πια πρακτική κακής νομοθέτησης και του δήθεν επιτελικού κράτους.

Συζητούμε ένα νομοσχέδιο για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκου Κανονισμού  για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ).

Είναι μια διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα στον Ευρωπαίο πολίτη να συμμετέχει ενεργά, στη χάραξη πολιτικών της ΕΕ, ακόμη και με νομοθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύστερα από προϋποθέσεις. Η Κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει την ευκαιρία, για συζήτηση και προώθηση καινοτόμων αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση, που θα αντιμετωπίζουν τα θεσμικά και καθημερινά προβλήματα της, συνεχίζει την ευκαιριακή και αποσπασματική πολιτική της.

Ας δούμε ορισμένα άρθρα:

-Η κατάργηση του δικαιώματος των Δημοτικών Συμβούλων και των  Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης ( άρθρο 44) συνάδει απόλυτα με την εώς τώρα αντιμεταρρύθμιση της ΝΔ που εκτός των άλλων κατήργησε ουσιαστικά τα Δημοτικά συμβούλια στο όνομα της Κυβερνησιμότητας.

Οι αρμοδιότητες στο σύνολο τους, πλην της σύναψης δανείων έχουν μεταφερθεί στην οικονομική Επιτροπή, με άλλοθι την άστοχη, κολοβή και ανερμάτιστη νομοθέτηση του Σύριζα που προκάλεσε πολλές παρενέργειες.

-Επιπλέον η αντιθεσμική ενίσχυση των καθηκόντων ειδικών συμβούλων και  ειδικών συνεργατών  των Δημάρχων, με την οποία είμαστε απολύτως αντίθετοι, αποτελεί μία ακόμη αλλοίωση του θεσμικού ρόλου των Συμβούλων αφενός και της υπηρεσιακής κατάστασης και συνέχειας του κράτους αφετέρου.

Αντί να φροντίσετε για να στελεχωθούν οι υπηρεσίες των δήμων για να εξυπηρετούν απρόσκοπτα τους πολίτες και να στηρίξουν την τοπική ανάπτυξη, δημιουργήσατε πριν καιρό τους παραδήμους, με τους By Pass (μπάι πας) οργανισμούς και την πελατειακή πρόσληψη προσωπικού και τώρα τις παραυπηρεσίες στα γραφεία των δημάρχων που θα υποκαθιστούν τις υπηρεσίες, προφανώς στις περιπτώσεις γκρίζων διαδικασιών.

-Η Επαναφορά του Γενικού Γραμματέα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι άλλη μια οπισθοδρόμηση στον κομματικό εναγκαλισμό την ώρα μάλιστα που πολλές περιφερειακές υπηρεσίες έχουν μεταφερθεί στα Υπουργεία

Το ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση και δεν αρκείται στην κριτική

Είναι κοινή παραδοχή ότι ως Κυβέρνηση,  έχει κάνει όλες τις μεγάλες και προοδευτικές τομές και αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση.

Το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά δημιούργησε και χειραφέτησε την αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού στην πατρίδα μας με νομοθετικές πρωτοβουλίες και επιχειρησιακά προγράμματα, από τον ν. 1235 του 1982, τον δημοκρατικό προγραμματισμό και τους αυτοτελείς πόρους, μέχρι τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη.

Σήμερα, μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, την πανδημία του κορωνοϊου, τις φυσικές καταστροφές και την ακρίβεια που επιτείνουν τη δυσλειτουργία των ΟΤΑ που προκάλεσαν οι διαδοχικές αντιμεταρρυθμίσεις και οπισθοδρομήσεις ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ, που καθήλωσαν τις τοπικές δημιουργικές δυνάμεις και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των πολιτών, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία μία δομική και αποτελεσματική μεταρρύθμιση, που  θα ενσωματώσει τις σύγχρονες λειτουργίες και ταυτόχρονα θα συνιστά και μία θεσμική ώθηση της αυτοδιοίκησης προς το μέλλον.

Εμείς θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση οικονομικά και διοικητικά ανεξάρτητη με Γενναία “Αποκέντρωση” πόρων και αρμοδιοτήτων και με πρωταγωνιστικό ρόλο  και αποτελεσματικότητα προς όφελος του πολίτη και της τοπικής κοινωνίας. Μια αυτοδιοίκηση που θα υλοποιεί όλες τις Δημόσιες πολιτικές στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Και μια τέτοια αυτοδιοίκηση οφείλει να λειτουργεί με δημοκρατικούς κανόνες και να εφαρμόσει στην πράξη την εσωτερική δημοτική αποκέντρωση και την συμμετοχή των δημοτών στις αποφάσεις.

Και εδώ είναι, που θα μπορούσατε αν είχατε την ανάλογη αντίληψη και πολιτική φιλοσοφία να θεσμοθετήσετε κατ’ αναλογία της νομοθέτησης σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο με Πρωτοβουλία πολιτών και την δυνατότητα για Αποφάσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με πρωτοβουλία των δημοτών.

Εκτός από την Κυβερνητική πτέρυγα της ΚΕΔΕ, οι άλλες παρατάξεις και πλειάδα Δήμων και Δημοτικών συμβουλίων με ομόφωνες αποφάσεις είναι ενάντια στο άρθρο 44

Καταθέτω στα πρακτικά το ψήφισμα του Δημοτικού συμβουλίου Χερσονήσου.

-Η τροποποίηση του ν.4555/2018 για την διαχείριση στερεών αποβλήτων είναι μια αναγκαία συμβιβαστική λύση που αποδέχονται όλοι σχεδόν  οι  Φορείς της Κρήτης, αλλά επισημαίνω ότι δεν πρέπει να ανατραπεί το ενιαίο του σχεδιασμού για την περιφέρεια.

-Για την ρύθμιση  του άρθρου 48 για αναδοχή των οφειλών από τους ΟΤΑ και την πρόβλεψη σας για απαλλαγή κατά μόλις 70% κάθε πρόσθετου φόρου ή προσαύξησης κλπ  σε περίπτωση λύσης κοινωφελούς επιχείρησης ή ΔΕΥΑ,υπενθυμίζω ότι ήδη έχει νομοθετηθεί η δυνατότητα για την 100% απαλλαγή υπό προϋποθέσεις.

Το άρθρο 123 του ν.4674/20, ύστερα από τροπολογία που καταθέσαμε  04.03.2020, ως Κίνημα Αλλαγής και εισηγήθηκα προσωπικά, προβλέπει  ότι οι δήμοι που είχαν εκδώσει αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη, διατηρούν την 100 % απαλλαγή προστίμων και προσαυξήσεων.  Βέβαια την ΚΥΑ εφαρμογής δεν την εκδώσατε ποτέ και νομοθετείτε σήμερα επι τα χείρω.

-Για τους απόδημους πρέπει να σταματήσει ο εμπαιγμός, ο αριθμός των εγγεγραμμένων απόδημων δεν ξεπερνάει τις 2000,  όπως παραδέχτηκε ο κ. Βορίδης,  γεγονός που δικαιώνει την κριτική μας .

Ισότιμη ψήφος των Ελλήνων πολιτών, δικαίωμα σε όλους τους Έλληνες κάτοικους του εξωτερικού

Κε Υπουργέ έρχομαι τώρα στις τροπολογίες

Οι Υπουργικές που έχουν κατατεθεί συνεχίζουν να είναι η καθεμιά πολλών άρθρων και αρμοδιότητας πολλών Υπουργείων και αυτό σε συνδυασμό με την καταχρηστική πρακτική του προεδρείου κατά παράβαση του κανονισμού και του Συντάγματος, αφαιρεί το δημοκρατικό δικαίωμα του Βουλευτή να τοποθετηθεί και να ψηφίσει για κάθε άρθρο χωριστά με την αυθεντική βούληση που έχει.

Για τις Βουλευτικές τροπολογίες. Η πρώτη που έχουμε καταθέσει, ως Κίνημα Αλλαγής αφορά την διασφάλιση απρόσκοπτης λειτουργίας του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 4Κ/2020, που υπολογίζεται ότι θα μείνουν εκτός 160 εργαζόμενοι, με την διάθεση στους Δήμους του αναγκαίου προσωπικού μέσω προγραμματικής σύμβασης όπως γίνεται μέχρι σήμερα .

Και η 2η  η οποία μάλιστα συνυπογράφεται και από τον Μάξιμο Σενετάκη και τον Σωκράτη Βαρδάκη και έχει κατατεθεί και μεμονωμένα από άλλους συναδέλφους άλλων κομμάτων  και αφορά  την οικογένεια του θανόντος και των αναπήρων, συνεπεία του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, και την ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση τους σύμφωνα με όσα έχουν γίνει σε άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, σεισμών  και πυρκαγιών. Έχει υπάρξει δημόσια δέσμευση του Υπουργού και μάλιστα, δύο φορές ενώπιον και την οικογένειας, έχει ενημερωθεί και ο Πρωθυπουργός και παρακαλώ για συνεννόηση και όχι άλλη αναβολή για ένα θέμα, που έχουμε ηθική υποχρέωση να το λήξουμε θετικά».

Διαφήμιση
Διαφήμιση