HomeHL-EconomyΠρόωρες συντάξεις – Δημόσιοι υπάλληλοι: Ποια λύση εξετάζεται και για ποιους

Πρόωρες συντάξεις – Δημόσιοι υπάλληλοι: Ποια λύση εξετάζεται και για ποιους

Ρύθμιση που θα αφορά στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις δημοσίων υπαλλήλων σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα δεδομένα θέτει η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που αφορά στα όρια ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων που επιθυμούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη. Όσοι είχαν κατοχυρώσει 25ετία το 2011 ή το 2012 μπορούσαν μέχρι 31/12/2021 να πάρουν μειωμένη σύνταξη στα 56 ή στα 58 τους χρόνια.

Ακόμα από τα 25 αυτά χρόνια, θα μπορούσε κάποιος να εξαγοράσει τα τέσσερα, άρα ο χρόνος πραγματικής εργασίας μειώνονταν στα 21 χρόνια. Η δυνατότητα αυτή επεκτάθηκε και στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Όμως, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάσισε ότι από το 2022 για να πάρει κάποιος μειωμένη σύνταξη πρέπει να έχει συμπληρώσει τα 62 του χρόνια.

Ο προβληματισμός  εντοπίζεται στο ότι έχουμε διανύσει ήδη το μισό 2022 και πολλοί έχουν ήδη βγει στη σύνταξη το πρώτο εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με  πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση που θα λέει όσοι έφυγαν ήδη, έφυγαν, οι υπόλοιποι θα βγουν στη σύνταξη στα 62 χρόνια τους.

Το θέμα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στο δημόσιο προέκυψε όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαφώνησε με τις υπηρεσίες του υπουργείου εργασίας ως προς το δικαίωμα των εν λόγω υπαλλήλων να συνταξιοδοτηθούν με τα μεταβατικά όρια 55 εως 62 ετών και κρατούσε «παγωμένες» τις αιτήσεις συνταξιοδότησης τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται δύο σενάρια: 1) Να γίνει αποδεκτή η γνωμοδότηση και να καταργηθεί η συνταξιοδότηση πριν από τα 62 για τους εν λόγω υπαλλήλους 2) Να κατατεθεί τροπολογία η να εκδοθεί υπουργική απόφαση η οποία θα διαχωρίζει τους υπαλλήλους σε δύο κατηγορίες.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση